Niets zo flexibel als een courgette.
Deze groente past zich, door zijn neutrale smaak, direct aan.
In een zoet gerecht voelt hij zich net zo thuis als in een hartig.
Rauw of verwarmd? Allebei heerlijk!
Hij is ook superleuk en gemakkelijk gezelschap in je persoonlijke moestuin.
Hij ziet er prachtig uit en geeft tot ver in oktober een flinke opbrengst.
Daarnaast zit ie ook nog eens barstensvol met vitaminen en mineralen.
Echt zo’n allemansvriendje. Nou ja, de mijne wel in ieder geval. 😉
Deze keer mocht hij (hij? Ja, dat denk ik) een ‘brood’ luchtig en compleet maken.
Zonder tegenstribbelen heeft hij ook deze taak meer dan prima volbracht.
Ingrediënten:
1 sjalot (in stukjes)
2 tenen knoflook (fijn gesneden)
100 ml kokosolie (of olijfolie)
4 (bio) eieren
75 gr mascarpone of (geiten) roomkaas of kokosroom (het dikke gedeelte van de kokosmelk)
250 gr amandelmeel
50 gr zeer fijn gemalen (blond) lijnzaad
200 gr (bio) courgette (rauw, in stukken, met schil)
1 el Italiaanse kruiden
½ tl zeezout, zwarte peper
½ tl groentebouillonpoeder (gistvrij van bijvoorbeeld: Vetara)
1 ½ tl (wijnsteen) bakpoeder
wanneer je bakingsoda gaat gebruiken, voeg dan 1 eetl. appelcider azijn toe
2 flinke el zonnebloempitten (en nog wat voor de garnering)
wat geitenkaas voor de garnering (optioneel)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 185°C.
Mix de courgette, de eieren, de sjalot, de mascarpone, de knoflook en de olie schuimig met de staafmixer of keukenmachine. Meng de (overige) droge ingrediënten in een andere kom.
Schep er rustig de courgettemix doorheen.
Vul de cakevorm met het mengsel en strooi er nog wat zonnebloempitten en eventueel wat geitenkaas overheen.
Bak in het midden van de oven in 50-55 minuutjes goudbruin en gaar. Laat goed afkoelen.
Ik snijd het in 20 sneetjes.
TIP: lekker met pesto of een tapenade.
Geniet, Mandy
GV – SV – KA
mix je de courgette met een staafmixer?
Klopt helemaal Marjon. Ik heb het aangepast in het recept. Bedankt voor je oplettendheid.
Wat een leuk recept! ben gek op courgette en gek op taart ;-)… en nog Glutenvrij ook.
Kwam vandaag voor het eerst jouw blog tegen op de FB groep "de gezonde eter", en ga hem gelijk in mijn favorieten toevoegen.
Groetjes, Naomi (foodsandphotos.nl)
Hallo Mandy.
Ik heb het brood een poosje terug gemaakt, maar het werd iets te vochtig. Wellicht moet ik iets minder kokosroom toevoegen. Het was voor ons tweeën wat veel, dus ik vroeg mij af: kan het in de vriezer?
Groet,
Wendy
Hoi Wendy, dat kan natuurlijk, al is het wel een smeuïg brood. Je kunt het in sneetjes invriezen. Uit de vriezer is het brood het lekkerst wanneer je het even in de broodrooster hebt gehad. Groetjes!
Goeiemorgen, kan ik 2 bananen erbij indoen ipv mascarpone, gewoon ff proberen dacht ik zo, heb ook geen mascarpone of roomkaas in huis vandaar, gewoon proberen toch 🤞🤞
Groetjes,
Rita