Zooo, daar is het dan. Jullie moesten er langer op wachten dan vooraf gepland, maar goed….voorpret is ook pret. Ik vroeg op Facebook en Instagram of jullie het recept wilden van deze speculaaskoekjes, en jullie waren meer dan enthousiast. Dat vind ik toch altijd zo gezellig!
Wat ik trouwens minder gezellig vind, zijn de oordelende privéberichten die ik ontvang over ingrediënten die ik gebruik. Dat de ander die keuze nooooit zou maken. Dat het beter kan, en weet ik veel wat nog meer.
Ik deel voor mijn plezier recepten die passen bij diverse leefstijlen. Haal er vooral uit wat bij jouw leefstijl past, en pas desnoods het recept naar wens aan. Niks moet, alles mag! Ik geef onder dit recept variatietips (voor andere leefstijlen), maar dat doe ik uiteraard niet altijd. Daar is namelijk geen beginnen aan. Ik wilde het toch even gezegd hebben. 🙂
Maar nu dus speculaas. Ik lust het eigenlijk het hele jaar door wel. Maar nu de blaadjes weer vallen zijn ze extra lekker bij de thee, koffie, warme chocomel. Enjoy!
Ingrediënten voor circa 30 koekjes:
250 gr volkoren speltmeel
100 gr ongezouten roomboter (zacht)
2 tl wijnsteenzuur bakpoeder
2 el speculaas- of koekkruiden
Zwarte peper
6 el melk (naar keuze: kokos, amandel, haver etc.)
100 gr zoetmaker naar keuze. Bijv: Erythritol
1 eigeel met wat water gemengd
Optioneel: wat citroenrasp
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe het speltmeel, bakpoeder, de speculaaskruiden en een draai peper in een mengkom. Snijd de roomboter fijn en voeg dit vervolgens toe. Kneed de ingrediënten met je handen goed door elkaar.
Voeg nu steeds een eetlepel melk toe, kneed dit door het deeg en zorg ervoor dat er een soepele, zachte maar compacte deegbal ontstaat.
Natuurlijk kun je wat meer of minder melk gebruiken als je het idee hebt dat het deeg te droog of ander te nat wordt.
Voeg de zoetmaker van jouw keuze toe en proef wat het doet met je deeg.
Eventueel kun je wat rasp van een citroenschil toevoegen aan het deeg, voor een verrassend smaakje.
Leg de helft van het deeg tussen 2 bakpapiertjes en rol het deeg plat (1.5 -2 cm.). Haal het bovenste bakpapier eraf, druk er figuurtjes uit, en druk een amandel in ieder figuurtje. Doe dit tot al het deeg op is.
Besmeer de bovenkant van de koekjes (met een kwastje) met wat eigeel-water. Ik heb er nog zuinig Vanille-Steviala overheen gestrooid, maar dat kan ook prima zonder.
Bak de speculaasjes in 15 tot 20 minuutjes goudbruin en knapperig. Laat goed afkoelen. Koud zijn deze koekjes knapperigst.
Op kamertemperatuur in een gesloten bakje bewaren. De volgende dag nog lekkerder!
* Erythritol is een natuurlijke zoetstof die wordt gemaakt van gefermenteerde fruitsuikers. Officieel is het een koolhydraat, maar omdat het lichaam het niet opneemt (polyool) zijn deze te verwaarlozen en tel je ze niet binnen een koolhydraatarme lifestyle. Erythritol wordt in de urine uitgescheiden. Erythritol bevat geen calorieën en heeft een glycemische index van 0.
* Koolhydraatarm? Maak ze met amandelmeel ipv spelt. Voeg dan nog een theelepel xanthaangom toe.
* Niet suikervrij, wel puur en onbewerkt? Gebruik dan kokosbloesemsuiker ipv erythritol.
Geniet, Mandy
SV