Bijna Oud & Nieuw. Ik ga niks schrijven over 2020. Ik geloof dat alles inmiddels al wel gezegd is. Ik ga schrijven over oliebollen, appelbeignets en appelflappen. Dat is toch wel iets wat op veel tafels staat op de laatste dag van het oude jaar, en de eerste van het nieuwe. ‘Voedzaam’ eten in koude tijden werd het vroeger genoemd.
Maar gezien er al 700 dagen (dat blijkt een weerrecord te zijn) geen sneeuw meer is gevallen, we thuis bij de kachel werken en het hooguit tot vorst aan de grond komt, zijn deze traktaties alleen nog maar traditie. Inmiddels weten we ook meer over transvetten en suiker, daarom koos ik voor lichtere appel-perenflapjes. Makkelijk zelf te maken en een stuk minder calorie-rijk.
Ingrediënten voor 2 flapjes:
1 appel (in blokjes gesneden)
1 peer (in blokjes gesneden)
1 el koek- en speculaaskruiden (of kaneelpoeder)
2 wraps naar keuze (ik gebruikte Atkins wrapjes)
1 eigeel (geklopt)
Steviala kristalsweet kaneel
Roomboter
* Liever koolhydraatarm? Vervang de appel en peer door geschilde blokjes courgette. Echt?! Ja.
Bereiding:
Bak de fruitblokjes met de kruiden in wat roomboter glazig. Proef. Mag het zoeter voor jou? Je kunt als je dat wenst een halve eetlepel kristalsweet toevoegen. Zet opzij.
Smelt wat roomboter in een koekenpan.
Leg 2 wraps klaar, en leg in het midden van beide wraps zo’n 30-40 gram vruchtenvulling. Vouw ze één voor één in driehoeken (zie foto) en smeer wat eigeel op de vouwkant.
Leg de wrap met de vouwkant in de koekenpan. Smeer de bovenkant ook in met wat eigeel. En bak deze aan allebei de kanten goudbruin. Als de gebakken flap uit de pan komt, strooi je er wat kristalsweet over. En voila!
Warm het lekkerst.
Ik wens jou en de jouwen een liefdevol, gezond en vrij 2021 toe! Pas goed op jezelf en elkaar, blijf zelf nadenken en voelen…en geniet!
Liefs, Mandy
SV