Vorige week hadden wij na 9 maanden verbouwen, open huis. Uiteraard had ik wat lekkers op tafel staan en natuurlijk alles zelf gemaakt. Ik denk dat mensen dat inmiddels ook wel een beetje verwachten. Ik koos onder anderen voor deze gruwelijk lekkere koekjes. Het is een knapperig koekje gemaakt van havermeel. Dat meel maak je heel eenvoudig zelf van havermout.
De smaaksensatie zit ‘m in het royale peper gebruik, dat is serieus heel lekker en verrassend!
1 van de gasten zei, wat fijn….dit is het eerste koekje wat ik proef (sinds mijn vrouw clean kookt), waar je mee in de koffie kunt soppen. Dat was iets kleins wat ie bleek te missen. Grappig toch?
60 ml bruine rijststroop (ahornsiroop kan vast ook)
2 el amandelmelk
½ el vanille poeder (of extract)
250 gr (glutenvrije) havermout
½ tl Himalaya zout
1 tl zwarte peper
70 gr kokosbloesem suiker
2 tl wijnsteen bakpoeder
70 gr hele pure chocolade, in stukjes gehakt
Maal de havermout in een keukenmachine tot meel.
Smelt de kokosolie op (heel) laag vuur, en meng er de rijststroop en amandelmelk door. Haal van het vuur.
Doe het havermeel in een grote kom en meng er de vanille, zout, peper, kokosbloesem suiker en bakpoeder goed doorheen. Meng nu de rijststroop met amandelmelk erdoor en als laatste de chocolade stukjes.
Ik gebruikte een kleine bakring waar ik steeds wat deeg in deed en aandrukte. Zo worden het mooie gelijke koekjes. Je kunt ook hoopjes deeg met een lepel op het bakpapier scheppen. Let op: de koeken lopen wat uit tijdens het bakken.
Zet ze voor zo’n 13 tot 15 minuutjes in de oven. Haal de ovenplaat daarna uit de oven en laat de koekjes nog een minuutje of 5 liggen. Daarna mogen ze verder afkoelen op een ovenrekje.
Ongeveer 5 dagen houdbaar en knapperig op kamertemperatuur, in een goed afgesloten pot of bak.
Geniet, Mandy
GV
Originele bron: Sarah Britton