Een aperitiefhapje is een klein gerechtje dat vóór de eigenlijke maaltijd genuttigd wordt, meestal samen met een aperitiefdrankje. De bedoeling is om de zin in de eigenlijke maaltijd op te wekken. Een aperitiefhapje kan warm of koud geserveerd worden. Bron: Wikipedia
Nu is het ook maar gewoon het beestje een naam geven. 🙂 Als bonbon of koek vervanger misstaat dit heerlijke honingzoete hapje ook zeer zeker niet.
Dadels bevatten veel vezels, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer.
Daarnaast zijn ze een bron van vitamine A. Dit is een antioxidant die het lichaam beschermt tegen (toxische) invloeden van buitenaf.
Deze voedingswaarden gelden uiteraard voor gedroogde, onbewerkte (biologische) dadels. Kies nooit voor gesuikerd fruit (geconfijt). Die bevatten heel veel geraffineerde suiker.
Laatst zei iemand: ‘ik laat het gesuikerde fruit wel weken in water, dan spoel ik het er wel af’. Niks is minder waar. Er blijven altijd geraffineerde suikers aanwezig.
Als je kan kiezen, ga dan voor de lekkere medjool (of medjoul) dadels. Deze zijn het beste van kwaliteit en het grootst van formaat van alle dadelsoorten. 🙂
Ingrediënten:
50 gr rauwe cashewnoten
1 el vers citroensap
1 el kokosolie, gesmolten
2 gedroogde vijgen (in stukjes)
¼ tl Keltisch zeezout
½ el (acacia) honing, licht verwarmd (optioneel)
amandelschaafsel ter garnering
10 Medjool dadels, pit eruit halen
Bereiding :
Plaats de cashewnoten in een kom met water op kamertemperatuur en laat ze weken gedurende 6 uur of een nachtje. Spoel voor gebruik de cashewnoten goed af.
Plaats de cashewnoten met het citroensap, kokosolie, vijgen en zeezout in een keukenmachine en mix er een mooie pasta van. Voeg eventueel nog zeezout naar smaak toe.
Doe een flinke lepel van de cashewmousse binnenin elke dadel. Garneer met het amandelschaafsel en besprenkel elke dadel vlak voor het opdienen met een beetje (licht verwarmde) honing.
Serveer op leuke lepels.
Geniet, Mandy
LV – GV