Le Provence is een zonnige regio in het zuidoosten van Frankrijk die onder meer bekend staat om zijn wijnen en prachtige, geurende lavendelvelden.
Kenmerkend voor een aantal gerechten uit deze streek zijn de zogenaamde Provençaalse kruiden. Een mix van kruiden die heel intens is vanwege de vele zonuren die de kruiden hebben gehad.
Provençaalse kruiden worden onder andere gebruikt op gegrild vlees en in groentegerechten.
Het duurt nog even voordat het zomervakantie is. Zo haal je ‘le provence’ alvast een beetje deze kant op.
Ingrediënten Provençaalse kruiden:
2 tl gedroogde tijm
2 tl gedroogd bonenkruid
1 tl gedroogde oregano
2 tl gedroogde salie
2 tl gedroogde marjolein
2 tl gedroogde laurierblaadjes
½ tl venkelzaad
Bereiding:
Neem (bij voorkeur) een granieten vijzel en vul deze met alle kruiden.
Meng de kruiden eerst goed, en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn.
Bewaar de kruiden in een afgesloten pot.
Maak er een etiketje op met: Mandy’s Provençaalse kruiden. 😉
Ingrediënten voor de taart:
300 gr zoete aardappelen
300 gr wortelen
1 prei
10 champignons
1 sjalotje
2 el amandelmeel
4 el kokosolie, vloeibaar
2 teentjes knoflook
1 el Provençaalse kruiden
zwarte peper en Keltisch zeezout (naar smaak)
3 eieren
2 el kokosmelk
4 el Pecorino kaas, geraspt
zonnebloempitten ter garnering
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Snijd de prei, champignons en sjalot zeer fijn en zet opzij.
Was, schil en snijd de zoete aardappel en de wortelen in blokjes en kook deze in 8-10 minuutjes beetgaar, in water met wat Keltisch zeezout.
Giet de gekookte aardappelen en wortelen af, en stamp deze tot een puree. Je kunt hier ook de staafmixer of keukenmachine voor gebruiken.
Schep de Provençaalse kruiden samen met het amandelmeel en de fijn gesneden groenten goed door de puree.
Mix de eieren, met de knoflook, kokosmelk, peper, zeezout, kokosolie en de kaas met de staafmixer luchtig, en schep dit goed door de aardappel/groentepuree.
Bekleed een springvorm van 23 cm doorsnede, met bakpapier en schenk het mengsel erin. Strooi er nog wat Provençaalse kruiden en zonnebloempitten overheen.
Bak de taart in zo’n 40 minuutjes mooi goudbruin. De taart blijft door de grote hoeveelheid groenten wat nat.
Verwijder dus het bakpapier voorzichtig en snijd aan met beleid. 🙂
Maak er een lekkere salade bij. Zowel koud als warm erg lekker!
Geniet, Mandy
LV – SV – GV