Als er iets hip is onder de gezonde eters, is het wel bananenbrood. Dit brood is in allerlei verschillende, smakelijke varianten te vinden op het wereldwijde web.
Het zal eens niet waar zijn, maar even onder ons…het is niet zo ‘mijn ding’. Gewoonweg te zoet. Ik kan ook maar in beperkte mate banaan verdragen door mijn PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom).
In zo’n brood zitten toch al snel 3 tot 4 bananen. Ik dacht, dat moet toch ook kunnen met een zoete groentesoort? Zo ontstond dit wortelbrood. Beetje zoet, niet te…maar wel net zo smeuïg als een bananenbrood. Super oplossing (al zeg ‘t zelf).
Lekker als (Paas) ontbijt of als dessert met wat fruit naar keuze en (kokos)slagroom. Een plakje met wat roomboter bij de thee is een echte traktatie. Prima in te vriezen.
Ook hier kun je qua variatie helemaal los gaan. Je kunt naar hartenlust gedroogd fruit zoals rozijnen, abrikozen, cranberry’s en ga zomaar door toevoegen. Ook je favoriete noten en zaden of stukjes pure chocolade maken dit brood extra feestelijk. Maar wat ook nog leuk is (en zeer smakelijk)…de hartige variant, met wat gebakken (bio) spekjes en bijvoorbeeld sjalot door het beslag. Ik zie jouw creatie vol verwachting tegemoet!
De wortelen heb ik schoongemaakt en in stukjes gesneden. Daarna heb ik zo’n 10 minuutjes gekookt in water met 5-6 druppels (100%) stevia, afgegoten en met de staafmixer gepureerd.
Ingrediënten:
300 gr wortelpuree
150 gr amandelmeel
50 gr fijn gehakte pecannoten
4 flinke (bio) eieren (maat L)
60 ml amandelmelk
½ tl vanille extract
2 tl (wijnsteen) bakpoeder
½ el appel azijn
1 el koekkruiden
¼ tl zeezout
2 el ahornsiroop (optioneel, ik heb dit niet gedaan)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng het amandelmeel met de gehakte pecannoten, zeezout, koekkruiden en bakpoeder.
Mix de eieren samen met de amandelmelk, vanille, wortelpuree, appel azijn (en eventuele ahornsiroop) tot een mooie, egale oranje mousse. Schep de mousse goed door het meel.
Schenk het beslag in een met bakpapier beklede (of siliconen) cakevorm.
Zet dit voor zo’n 40-45 minuutjes in de oven. Laat het eerst goed afkoelen voordat je het in plakken gaat snijden.
Door de smeuïgheid van het brood heb ik het de dag na het bakken pas in 18 plakken gesneden.
Dat ging super!
Geniet, Mandy
GV – LV – SV
Hey, ik heb het wortelbrood gebakken en nu zit er jammer genoeg niet heel veel smaak aan 🙁 Heb jij nog tips om er meer smaak aan te krijgen als ik het nog een keer ga bakken en wat er op gesmeerd kan worden wat lekker smaakt?
Groetjes, Melissa
Hoi Melissa, wat jammer! Heb je het gezoet met Ahornsiroop? Ik vind het zelf lekker met roomboter maar met een notenpasta of honing smaakt het vast ook lekker!
Groetjes, Mandy