Voor iedereen die graag kruidkoek eet maar voor een betere versie dan de kruidkoek (per plakje bevat deze namelijk zo’n 3 suikerklontjes!) uit de supermarkt wil gaan. En..omdat de puur en lekker leven kruidkoek ook nog eens veel lekkerder is (al zeg ik het zelf).
Ik koos voor biologisch roggemeel van de molenaar als hoofdbestanddeel. De suikers in rogge bestaan niet zoals bij tarwe uit glucose, maar grotendeels uit fructans (een soort fructose) waardoor het wat zoetig smaakt. Het kastanjemeel ondersteunt de ietwat zoete smaak. Rogge bevat veel oplosbare vezels waardoor de suikers en koolhydraten minder snel worden afgegeven. Dat betekent dat het lang verzadigd. Vaak
wordt rogge ook beter verdragen. Let op: het is niet glutenvrij en rijst wat minder.
Klik op de ingrediënten hieronder in het recept en je komt bij het product en de webwinkel die deze aanbiedt uit.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe alle droge ingrediënten in een royale kom en meng deze goed door elkaar. Zet opzij.
Doe alle vloeibare ingrediënten bij elkaar in een maatbeker en mix deze met de staafmixer tot een mooie egale, luchtige massa. Schep dit rustig en heel goed door de droge ingrediënten. Giet het deeg in een met bakpapier bekleede cakevorm of in een siliconen cakevorm.
Ik snijd er 16 plakken van. Lekker met een lik (gras)roomboter. Maar het wordt pas echt een traktatie besmeerd met kruisbes & sinaasappel jam. Mmmmm!
Geniet, Mandy
Kun je het kastanjemeel ook vervangen door bv boekweit,spelt, of amandelmeel?
Ja hoor! Kastanjemeel is enkel wat ‘zoeter.
Is er ook een alternatief voor het roggemeel wat wél glutenvrij is?? 🤔
Kastanjemeel misschien?
Zou ik ook Ahornsiroop kunnen gebruiken ipv honing?