‘Vadertje winter’ laat deze week (toch nog) z’n neus even zien in ons landje heb ik begrepen. Dat is mooi om meerdere redenen maar vooral voor de boerenkool. Slechts 2 nachtjes ‘de vorst erover,’ komt de smaak al ten goede. Het pittige gaat eraf en de kool wordt iets zoeter. Volgens Hollandsche traditie eten wij dit meestal als stamppot met aardappelen, worst en ‘een kuiltje’ jus. De Puur en Lekker Leven variant is aardappelloos maar behoudt wel het winterse, verwarmende, voedzame karakter wat bij deze kool hoort.
Dit oorspronkelijke recept-idee komt van Miesje (dit is een alias).
Sommige van jullie kennen haar ook voornamelijk onder deze ‘schuilnaam’.
Ik vind het altijd wel mysterieus…een alias…dat heeft wel iets, vind ik. Ok…ik dwaal weer af.
Ik mailde haar of ik haar basisrecept mocht aanpassen en met jullie mocht delen en dat mocht. Dankjewel Miesje! 🙂
Ik gebruik een e-nummervrije, biologische slagers rookworst. Want tsja….dat maakt het voor mij toch wel compleet. Je kunt deze schotel naar eigen wens en smaak aanpassen. Ik lees jullie creatieve variaties altijd graag!
Ingredienten voor 4:
500 gr boerenkool
100 gr (bio) spekjes (optioneel)
1 (bio) runderrookworst (in plakjes)
3 eieren
1 flinke tl grove mosterd
200 ml kokosmelk of room
zwarte peper
100/150 gr geitenkaas rasp (garnering/optioneel)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een ovenschaal in met kokosolie of (gras)roomboter.
Kook de boerenkool gaar in water met wat Keltisch zeezout. Laat deze goed uitlekken.
Bak de spekjes in een koekenpan bruin en bak de worst eventjes mee.
Mix de eieren met de room, de mosterd en wat peper met de staafmixer egaal.
Schep de boerenkool, spek en worst goed door elkaar en doe dit in de ovenschaal. Verdeel het eiermengsel over de boerenkool en strooi er wat geitenkaas rasp overheen.
Zet de schotel nog zo’n 30 minuutjes in de oven.
Geniet, Mandy
GV – SV – KA
Deze ga ik proberen!!
Nelly
Bedankt voor dit heerlijke recept! Ook mijn man heeft er van gesmuld…dat zijn toch de beste recepten 🙂
Fijn dat jullie ervan genoten hebben en (altijd) leuk dat je dit even laat weten. 😀
Vorige week gemaakt. Ik dacht, brrr maar toch maar proberen. Wat een heerlijk recept! Dank je wel!