Boerenkool met worst

‘Vadertje winter’ laat deze week (toch nog) z’n neus even zien in ons landje heb ik begrepen. Dat is mooi om meerdere redenen maar vooral voor de boerenkool. Slechts 2 nachtjes ‘de vorst erover,’ komt de smaak al ten goede. Het pittige gaat eraf en de kool wordt iets zoeter. Volgens Hollandsche traditie eten wij dit meestal als stamppot met aardappelen, worst en ‘een kuiltje’ jus. De Puur en Lekker Leven variant is aardappelloos maar behoudt wel het winterse, verwarmende, voedzame karakter wat bij deze kool hoort. 

Dit oorspronkelijke recept-idee komt van Miesje (dit is een alias).
Sommige van jullie kennen haar ook voornamelijk onder deze ‘schuilnaam’.
Ik vind het altijd wel mysterieus…een alias…dat heeft wel iets, vind ik. Ok…ik dwaal weer af.


Ik mailde haar of ik haar basisrecept mocht aanpassen en met jullie mocht delen en dat mocht. Dankjewel Miesje! 🙂

Ik gebruik een e-nummervrije, biologische slagers rookworst. Want tsja….dat maakt het voor mij toch wel compleet. Je kunt deze schotel naar eigen wens en smaak aanpassen. Ik lees jullie creatieve variaties altijd graag! 

boerenkool met worst

Ingredienten voor 4:

500 gr boerenkool
100 gr (bio) spekjes (optioneel)
1 (bio) runderrookworst (in plakjes)
3 eieren
1 flinke tl grove mosterd
200 ml kokosmelk of room
zwarte peper
100/150 gr geitenkaas rasp (garnering/optioneel)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een ovenschaal in met kokosolie of (gras)roomboter.

Kook de boerenkool gaar in water met wat Keltisch zeezout. Laat deze goed uitlekken.

Bak de spekjes in een koekenpan bruin en bak de worst eventjes mee.

Mix de eieren met de room, de mosterd en wat peper met de staafmixer egaal.

Schep de boerenkool, spek en worst goed door elkaar en doe dit in de ovenschaal. Verdeel het eiermengsel over de boerenkool en strooi er wat geitenkaas rasp overheen.

Zet de schotel nog zo’n 30 minuutjes in de oven.

Geniet, Mandy
GV – SV – KA

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

4 reacties

  1. Bedankt voor dit heerlijke recept! Ook mijn man heeft er van gesmuld…dat zijn toch de beste recepten 🙂

  2. Fijn dat jullie ervan genoten hebben en (altijd) leuk dat je dit even laat weten. 😀

  3. Vorige week gemaakt. Ik dacht, brrr maar toch maar proberen. Wat een heerlijk recept! Dank je wel!

Geef een antwoord