Er zijn rode spruitjes van Hollandse grond! Deze versie is over komen waaien uit Engeland en wordt de kindvriendelijke variant genoemd. Deze spruiten zijn namelijk zoet in plaats van bitter.
Het kleurtje wekt bij de kids ook net even iets meer interesse dan de groene knolletjes maar ze zijn even gezond! De puree is zoetig en heeft de structuur van aardappelpuree. Zo wordt spruiten eten weer leuk voor het hele gezin. Ik vind het zelf ook een (h)eerlijk kerst bijgerecht.
Rode spruiten puree (voor 2)
Ingrediënten:
500 gr spruiten
200 ml (kokos)room
1 laurierblaadje, 1 steranijs, 2 kruidnagels en kaneelstokje
½ citroen
1 sjalot
1 teentje knoflook
Bereiding:
Maak de spruiten zorgvuldig schoon, halveer ze en bewaar de losse blaadjes apart. Van de losse blaadjes maak je de bites.
Kook de spruiten 8 minuten samen met het laurierblaadje, kaneelstokje, steranijs en de kruidnagels in water met wat Keltisch
zeezout. Daarna zijn ze weer wat groener.
Verhit een pan met een beetje olie en fruit de gesnipperde sjalot en knoflook. Voeg de gekookte spruitjes toe, bak ze 1 minuut mee en blus af met de kokosroom. Pureer het geheel met de staafmixer en breng de puree op smaak met zout, peper en citroensap.Optioneel: Bak het nog even in de pan voor een krokanter laagje.
Ingrediënten bites:
schone spruitjes blaadjes
1 el gras roomboter of ghee (geklaarde boter), vloeibaar voor lactosevrije variant
Keltisch zeezout
chilipeper of kurkuma (optioneel)
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Neem een bakplaat en leg hier een velletje bakpapier op.Meng de blaadjes met het vet en bestrooi ze met zout en eventueel een ander kruid of specerij naar smaak.
Verdeel de blaadjes gelijkmatig op de bakplaat en schuif in de oven. Bak in 8 – 10 minuten totdat de blaadjes knapperig zijn.
Verdeel de puree en de bites over 2 borden en serveer er een stukje vlees (wild) naar keuze bij.
Geniet, Mandy
KA – GV – LV – SV