Raapstelen horen bij de lente maar er is zeker ook een herfstteelt. Het is dan wat minder omdat er dan veel behoefte is aan koolsoorten, maar ze zijn er wel! Stamppot is ook zo’n behoefte die vanaf de herfstperiode weer de kop op steekt en als je dan geen aardappelen eet komt het op creativiteit aan!
Aardappelen hebben een hoge glycemische index en mijn lichaam reageert altijd ‘agressief’ op aardappel-inname. Na het eten van aardappelen krijg ik snel weer honger en word ik moe. Ik ben gevoelig voor veel nachtschades, zo dus ook de aardappel. Niet dat aardappelen ‘slecht’ zijn hoor, Ze hebben ook veel goede eigenschappen, maar voor mij niet de beste keuze. En als ik dan kan kiezen tussen een extra portie groenten of deze aardse knol, dan ik voor mij de keuze snel gemaakt net zoals dit gerecht!
Ingrediënten voor 2 grote porties:
350 gr raapstelen (gesneden)
1 bloemkool (in roosjes)
1 sjalotje (gesnipperd)
1 gistvrij bouillonblokje (Terrasana)
2 el grove mosterd
150 gr bio spekreepjes
Bereiding:
Kook de bloemkool gaar in ruim water met het bouillonblokje.
Bak de sjalot samen met de spekreepjes bruin en zet apart.
Giet de bloemkool af en pureer deze met de staafmixer samen met de mosterd.
Schep er de spek, sjalot en raapstelen rustig doorheen.
proef of je nog wat kruiden zou willen toevoegen.
Wij vinden het zo krachtig genoeg maar ieder z’n smaak.
Je kunt hier allerlei groenten voor gebruik, rauw of gekookt. Boerenkool, rode kool, wortel, spinazie etc. Leef je uit zou ik zeggen en maak er je eigen ‘ding’ van. Weet je wat me leuk lijkt? Als jullie gerechten maken van mijn blog (of jullie eigen variant daarop), dat jullie die dan (liefst met een foto) delen op mijn facebookpagina? Zo inspireren we elkaar! 😀 Ik kijk er naar uit.
Geniet, Mandy
GV – LV – SV – KA