Ja hoor het is weer zover, tijd voor de maandelijkse receptenruil. Diana van paleofamilie maakte deze maand de zoete bloemkoolpap uit mijn keuken en ik mocht iets lekkers uitzoeken bij Alessandra van Purefoodcoaching. Ik koos voor de boekweit blini (enkelvoud is blin), een gerecht uit de Russische keuken.
Wat ik over dit gerecht vond is het volgende:
Het gerecht stamt uit voorchristelijke tijden en is naar alle waarschijnlijkheid al meer dan duizend jaar oud(!). Men zag de goudbruine mini pannenkoekjes als symbool van de zon en vierde met dit traditionele gerecht het naderende einde van de winter en het begin van de lente tijdens het Maslenitsa-zonnefestival. Het festival duurde een week; tijdens Maslenitsa at men niets anders dan blini. Vandaag de dag staan blini nog steeds centraal tijdens Maslenitsa, nu een lentefestival dat ook wel bekend staat als ‘boterweek’ of ‘pannenkoekweek’. Altijd leuk….die weetjes.
Ingrediënten:
100 gr boekweitmeel
50 gr kikkererwtenmeel
1 ei
½ tl kruiden zout
snuf uipoeder
water (optioneel)
kokosolie (om de pan mee in te kwasten)
200 gr Gerookte zalm
Bereiding:
Doe het meel en de amandelmelk bij elkaar in een kom en maak er een glad beslag van met een garde. Voeg het ei toe aan het beslag samen met het kruidenzout.
Vul de vakjes met blini beslag.
Ei-Salade:
1 el suikervrije mayonaise
½ el water
snuf uipoeder
bieslook, peterselie, zout en peper
Bereiding:
SV – GV – LV
Jouw Fabriek, Pure Food Coaching, Kinderen kunnen prima anders eten, Puur Homemade, Paleolland, Barbara Eet, Cave-a, Eet-Paleo, Ge-zonder, Leo Goes Paleo, Oerspronkelijk, De Voedzame Keuken, Candy in Wonderland, Oerkracht voedingsadvies, Mind your feed, Natuurlijk Resi, Dayenne Foodblog, Paleo made simple, Paleofamilie, Proeven met Liefde
Heerlijk! En presenteer je de blini's ook op de 'schaaltjes' waar ze op de foto op liggen? sorry kon het niet laten :-p
Haha, ze liggen voor de foto op omgekeerde eierdoppen. (Tegen niemand zeggen) 😉
Haha ja k zag het al voor me datk ze zo ging presenteren! 😀
Waar gaat t uienpoeder door? T ziet er feestelijk uit!
Aangepast. Door de ei-salade