Boekweit Blini

Ja hoor het is weer zover, tijd voor de maandelijkse receptenruil. Diana van paleofamilie maakte deze maand de zoete bloemkoolpap uit mijn keuken en ik mocht iets lekkers uitzoeken bij Alessandra van Purefoodcoaching. Ik koos voor de boekweit blini (enkelvoud is blin), een gerecht uit de Russische keuken. 

IMG_0398-1

Wat ik over dit gerecht vond is het volgende:

Het gerecht stamt uit voorchristelijke tijden en is naar alle waarschijnlijkheid al meer dan duizend jaar oud(!). Men zag de goudbruine mini pannenkoekjes als symbool van de zon en vierde met dit traditionele gerecht het naderende einde van de winter en het begin van de lente tijdens het Maslenitsa-zonnefestival. Het festival duurde een week; tijdens Maslenitsa at men niets anders dan blini. Vandaag de dag staan blini nog steeds centraal tijdens Maslenitsa, nu een lentefestival dat ook wel bekend staat als ‘boterweek’ of ‘pannenkoekweek’. Altijd leuk….die weetjes. 

Qua seizoen loop ik dus een beetje achter de feiten aan, maar inmiddels weet ik dat ze midden in de zomer ook heerlijk zijn! Je kunt ze het snelst maken in een poffertjes pan. Ik heb geen poffertjespan maar een ‘schelpjesijzer’ en daardoor ontstond er een mooi zomers en feestelijk hapje. 
Ik koos ervoor om de hoeveelheid te halveren. Dat was een heel goed idee! Ik geloof dat ik uit onderstaande hoeveelheid een kleine 40 stuks blini heb gehaald. In mijn geval staat dit dus voor 20 hapjes. 
Het originele recept vind je HIER.

Ingrediënten:

 

250 ml amandelmelk
100 gr boekweitmeel
50 gr kikkererwtenmeel
1 ei
½ tl kruiden zout
snuf uipoeder
water (optioneel)
kokosolie (om de pan mee in te kwasten)
200 gr Gerookte zalm

 

Bereiding:

Doe het meel en de amandelmelk bij elkaar in een kom en maak er een glad beslag van met een garde. Voeg het ei toe aan het beslag samen met het kruidenzout.

Voeg eventueel nog wat water toe aan het beslag als het iets te dik is.
Bestrijk een poffertjespan met kokosvet, gebruik hiervoor een kwastje.
Vul de vakjes met blini beslag.
Laat ze goed gaar worden aan 1 kant en draai ze nog even om.
Beleg ze met een plakje gerookte zalm en een theelepel homemade eisalade.

Ei-Salade:

 

1 hard gekookt ei (8 minuutjes koken)
1 el suikervrije mayonaise
½ el water
snuf uipoeder
bieslook, peterselie, zout en peper

Bereiding:

 

Prak de mayonaise en het water door het ei en breng op smaak met de kruiden.
Geniet, Mandy
SV – GV – LV
Aan de receptenruil doen (regelmatig) ook deze bloggers mee:

Jouw Fabriek, Pure Food CoachingKinderen kunnen prima anders eten, Puur Homemade, Paleolland, Barbara Eet, Cave-a, Eet-Paleo, Ge-zonder, Leo Goes Paleo, Oerspronkelijk, De Voedzame Keuken, Candy in Wonderland, Oerkracht voedingsadvies, Mind your feed, Natuurlijk Resi, Dayenne Foodblog, Paleo made simple, Paleofamilie, Proeven met Liefde

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

5 reacties

  1. Heerlijk! En presenteer je de blini's ook op de 'schaaltjes' waar ze op de foto op liggen? sorry kon het niet laten :-p

  2. Haha, ze liggen voor de foto op omgekeerde eierdoppen. (Tegen niemand zeggen) 😉

  3. Haha ja k zag het al voor me datk ze zo ging presenteren! 😀

  4. Waar gaat t uienpoeder door? T ziet er feestelijk uit!

  5. Aangepast. Door de ei-salade

Geef een antwoord