Boerenkool met worst

‘Vadertje winter’ laat deze week (toch nog) z’n neus even zien in ons landje heb ik begrepen. Dat is mooi om meerdere redenen maar vooral voor de boerenkool. Slechts 2 nachtjes ‘de vorst erover,’ komt de smaak al ten goede. Het pittige gaat eraf en de kool wordt iets zoeter. Volgens Hollandsche traditie eten wij dit meestal als stamppot met aardappelen, worst en ‘een kuiltje’ jus. De Puur en Lekker Leven variant is aardappelloos maar behoudt wel het winterse, verwarmende, voedzame karakter wat bij deze kool hoort. 

Dit oorspronkelijke recept-idee komt van Miesje (dit is een alias).
Sommige van jullie kennen haar ook voornamelijk onder deze ‘schuilnaam’.
Ik vind het altijd wel mysterieus…een alias…dat heeft wel iets, vind ik. Ok…ik dwaal weer af.


Ik mailde haar of ik haar basisrecept mocht aanpassen en met jullie mocht delen en dat mocht. Dankjewel Miesje! 🙂

Ik gebruik een e-nummervrije, biologische slagers rookworst. Want tsja….dat maakt het voor mij toch wel compleet. Je kunt deze schotel naar eigen wens en smaak aanpassen. Ik lees jullie creatieve variaties altijd graag! 

boerenkool met worst

Ingredienten voor 4:

500 gr boerenkool
100 gr (bio) spekjes (optioneel)
1 (bio) runderrookworst (in plakjes)
3 eieren
1 flinke tl grove mosterd
200 ml kokosmelk of room
zwarte peper
100/150 gr geitenkaas rasp (garnering/optioneel)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een ovenschaal in met kokosolie of (gras)roomboter.

Kook de boerenkool gaar in water met wat Keltisch zeezout. Laat deze goed uitlekken.

Bak de spekjes in een koekenpan bruin en bak de worst eventjes mee.

Mix de eieren met de room, de mosterd en wat peper met de staafmixer egaal.

Schep de boerenkool, spek en worst goed door elkaar en doe dit in de ovenschaal. Verdeel het eiermengsel over de boerenkool en strooi er wat geitenkaas rasp overheen.

Zet de schotel nog zo’n 30 minuutjes in de oven.

Geniet, Mandy
GV – SV – KA

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Een aantal jaren geleden had ik veel overgewicht. Ik was ongelukkig met mijn voorkomen en was veel moe. Ik koos voor afslanken met een totaal voedingsprogramma. Ik viel hiermee 37 kilo af.Ik wist natuurlijk maar al te goed dat als ik zou gaan leven zoals ik voorheen deed, ik het lichaam zou krijgen wat ik had (met de daarbij behorende kwaaltjes). 1 ding wist ik zeker, dat wil ik niet meer! Ik ben op zoek gegaan naar een leefstijl die bij mij zou zorgen voor gewichtsbehoud, energie en een goed humeur.

4 reacties

  1. Bedankt voor dit heerlijke recept! Ook mijn man heeft er van gesmuld…dat zijn toch de beste recepten 🙂

    1. Fijn dat jullie ervan genoten hebben en (altijd) leuk dat je dit even laat weten. 😀

  2. Vorige week gemaakt. Ik dacht, brrr maar toch maar proberen. Wat een heerlijk recept! Dank je wel!

Geef een reactie