Bruine Bolletjes (vezelrijke broodjes)

Bruine bolletjes. Mandy-proof. Echt, veel enthousiaster dan dit ga ik niet worden denk ik. Zachte luchtige broodjes. Ik kan wel zeggen het beste experiment van het jaar 2015! Ik kwam via Marianne, een lieve workshopbezoeker en Facebook-volger, aan het originele recept en deed er m’n Mandy-ding mee. 

Heb ik al gezegd hoe enthousiast ik ben over deze broodjes?! Zo goed als passend bij iedere leefstijl.
Ontbijt, lunch, soepje en borrel worden extra feestelijk met deze niet te versmaden broodjes erbij.  

DSC00574

Ingrediënten voor 10-11 broodjes:

70 gr kokosmeel
60 gr psyllium vezels (colon clean)
25 gr sesam zaadjes (wat extra voor topping)
25 gr gebroken lijnzaad
2 el kokosolie, vloeibaar
400 ml handwarm water
3 flinke (bio) eieren
3 tl wijnsteen bakpoeder (10 gr.)
¼ tl zeezout (wat extra voor topping)
2 tl Provençaalse kruiden

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.

Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een royale kom, meng deze goed en zet opzij.

Doe 400 ml handwarm water in een maatbeker, doe de eieren en de kokosolie erbij en mix een minuutje met de staafmixer.

Schenk dit bij de droge ingrediënten, schep goed door. Zet de staafmixer er eventueel nog even op.

Schep het daarna nog een paar keer om met een lepel. Het heeft wat tijd nodig om te binden. Je voelt het deeg worden. Maak nu met de ijsbolletjes tang gelijke hoopjes deeg en verdeel deze over de bakplaat. Ik maakte er 11. Druk ze een beetje plat en druk er met de hand voorzichtig wat sesamzaadjes op. Draai er eventueel nog wat zeezout over.

Zet ze voor zo’n 20 minuutjes in de oven. Draai daarna eventueel de plaat en draai de oven terug naar 180 graden. Laat ze nog 15 minuutjes bakken. Laat ze afkoelen op een rekje. Recht uit de oven het lekkerst. Maar de dagen erna ook nog heerlijk! Invriezen kan ook prima en even opwarmen in de oven of in het broodrooster is ook super lekker.

Snijd doormidden en beleg naar hartenlust! Je kunt ook 6 grotere broodjes maken en deze bijvoorbeeld als hamburgerbroodjes gebruiken.

TIP: kokosolie is in harde vorm altijd meer. 1 eetlepel harde kokosolie is ongeveer 2 eetlepels vloeibaar. 

Geniet, Mandy
GV – SV – LV – KA

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken.Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven.Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'.Wees welkom.

29 reacties

  1. Wat geniet ik van deze bruine bolletjes!! Zaaaalig!! Dank je wel voor het recept

  2. Wat zien ze er heerlijk uit! Maar kan ik ze eventueel ook met een andere meelsoort maken? Ik gruwel namelijk van kokos…..

  3. Wat zien ze er geweldig uit! Maar ik vraag me af of ik ze ook met een andere meelsoort kan maken, b.v. amandelmeel o.i.d. Ik gruwel namelijk van kokos……

    1. Dat gaat in dit geval helaas niet Catherine. Nu zijn er heel veel mensen die kokos niet lekker vinden en kokosmeel helemaal prima vinden qua smaak. Je proeft (naar mijn) mening geen kokos.

  4. Ha Mandy. Draai daarna evt de plaat. Wst bedoel je hietmee. Bedankt viorbhrt recrpt. Ga het zo proberen.

    1. Niet iedere oven wordt overal even warm. Dus ik draai de bakplaat in z'n geheel even om (van voor naar achter). 🙂

  5. Dank je wel voor je snelle antwoord Mandy en excuus voor mijn vreselijke touchscreen missers in de tekst die ik nu pas terug zie . Dijne zondag !

  6. Klinkt lekker! Maar voor een experiment wil ik liever niet teveel moeten kopen…kan ik die colon clean ook vervangen door extra lijnzaad? Havermout? Iets anders?

  7. Klinkt lekker! Maar voor een experiment wil ik liever niet teveel moeten kopen…kan ik die colon clean ook vervangen door extra lijnzaad? Havermout? Iets anders?

    1. Nee, dat denk ik niet, sorry. Deze vezel zorgt juist voor de broodbite. Er zijn ook kleine verpakkingen van te koop. Groetjes!

    2. Toch maar investeren dan 🙂 Dank voor je reactie, ik ga naar mijn favoriete winkeltje!

  8. je kunt gewoon de hele sesamzaadjes gebruiken ???

  9. Bedankt Mandy, ik ben ze aan het maken, maar net bij het omdraaien van de bakplaat, zijn al mijn broodjes in elkaar gezakt, snap dat niet hoor 🙁

  10. Mandy, heb ze inmiddels al vele malen gemaakt en elke keer perfect! Maar nu worden ze de laatste paar keer niet meer gaar. Als ik ze open snijd kom ik in een grote luchtbel terecht en daaronder is het een plakkerige substantie gebleven. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn? Kun jij me helpen a.u.b.? Ik doe elke keer hetzelfde……….

    1. Dat vind ik altijd lastig Catherine, gezien het (gelukkig) ook een hele tijd super ging. Ben je een ander merk van 1 van de ingredienten gaan gebruiken? Is het bakpoeder al langere tijd open? Je kunt eventueel het deegje iets langer laten rusten voordat je er broodjes van maakt, dan is het wat steviger en scheelt dat mogelijk in het rijzingsproces, qua lucht. Succes!

  11. Je legt waarschijnlijk precies de vinger op de zere plek Mandy! Sinds een tijdje gebruiken we namelijk bakpoeder van Lidl i.p.v. wijnsteenbakpoeder. Toen we gisteren bedachten dat het misschien wel sinds die tijd mislukte hebben we direct nog een baksel gemaakt met echte wijnsteenbakpoeder en ze zijn nu 80% beter (nog een klein luchtbelletje). De volgende keer laten we het deeg idd wat langer rusten. Een ander punt zou kunnen zijn dat we altijd bakken op 200 graden, maar dan wel in onze heteluchtoven (weet niet of jou recept voor een gewone oven is) die dus altijd 10% heter is dan een normale oven. We gaan e.e.a. uitproberen. Dank je wel voor je hulp….

    1. Jaaa, wat fijn! 😀 Alle oventemperaturen zijn gebaseerd op (mijn) heteluchtoven.

  12. Hai mandy! Heerlijk om weer eens iets dat lijkt op brood te kunnen eten. Beetje droog ( geen idee waarom? ) mijn vraag was eigenlijk of iemand er al eens een heel brood van heeft gemaakt. En zou het kunnen? Wat is precies de werking van de vezels, zou je dat ook in andere recepten kunnen gebruiken? Alvast bedankt!

    1. Hoi Suzan, wat leuk! Over het algemeen worden ze niet droog bevonden, dus waar dat dan aan kan liggen, vind ik altijd lastig te zeggen. De vezels zorgen voor de binding en de broodsmaak en structuur. Ik gebruik het in diverse gerechten hier op de blog. Groetjes, Mandy

    2. Ik heb de lijnzaad vergeten! Misschien was dat het probleem ?. Kan je er ook een heel brood van bakken? Hoe lang zou het dan in de oven gaan? Weet je iets over de voedingswaarde? Dank je wel alvast!

    3. De voedingswaarden op basis van 11 broodjes, per stuk is: kcal: 100 | vetten: 6,3 | eiwitten: 4,7 | koolhydraten (voornamelijk uit vezels): 2,8
      Voedingsvezels: 7.5 gr waarvan 0.5 gr suikers. Brood heb ik nog niet geprobeerd maar dat kan vast ook. De oventijd zal dan langer zijn. Groetjes!

  13. Nog steeds heel lekker! Heel blij met dit recept ?

Geef een reactie