Eten is geen beloning of straf!

Eerst je bord leegeten, dan krijg je pas een toetje. Oh, ben je gevallen? Snoepje erop…over!

Ach, wie is er niet ‘groot’ mee geworden. Velen van ons figuurlijk, maar ook letterlijk.

Wat ons vroeger is aangeleerd zorgt nu voor ‘vastgeroeste’ patronen in onze hersenen waardoor we niet alleen maar eten om ons lichaam te voeden maar (misschien nog wel) vaker om onze emoties ‘te temmen’. Eten is gezellig, troost en beloond. Dat is wat wij nu geloven.

Tijdens mijn eigen weg naar een gezond gewicht ben ik deze valkuilen ook zeker tegengekomen. Maar op een gegeven moment was ik op een feestje, dronk een kop thee, sloeg de taart en de hapjes af (met mijn doel in mijn achterhoofd) en had daar ter plekke een helder moment: ik eet (en drink) niet en heb het TOCH gezellig, wat een verhelderende gewaarwording!

Verder ontdekte ik dat als ik ging eten op momenten dat ik me rot voelde, ik me daarna nog rotter voelde. En als ik daarna mezelf (weer) alles ging ontzeggen, wilde ik JUIST eten omdat ik het (van mezelf) niet mocht. Wat een inzichten!

Ik ben tot de volgende conclusies gekomen, misschien herken jij het voorgaande en kun je er wat mee;

Doe zoveel mogelijk van je tijd niet meer dan je best en maak gezonde keuzes. Want dat geldt voor mij sowieso, dat het of/of is geworden en niet en/en. Daarnaast moet er ruimte zijn om eens te ‘zondigen’ maar dan zonder schuldgevoel. Want hoe harder jij je best doet om tegen deze behoefte in te gaan, hoe sterker deze uiteindelijk wordt. Dan kun je de behoefte niet meer beheersen en zal er gegarandeerd een schuldgevoel op volgen. Dus geniet op tijd!

Maar wat doe je dan na een dag hard werken of op een niet al te beste dag? Patronen doorbreken! Vraag een (extra) knuffel, ga in een warm bad liggen of koop wat leuks voor jezelf (als je portemonnee dit toelaat natuurlijk), zolang het maar geen eten is. 😉

Genieten van gezond is uiteraard fysiek en emotioneel de ideale vorm van genieten.
Deze avocado-kip salade is daar een heerlijk voorbeeld van. 

Avocadokip

Ingrediënten:

1 avocado
½ komkommer in blokjes
1 stengel bleekselderij in stukjes
200 gr bio kipfilet in blokjes
2 el pijnboompitten (eventueel even gebakken)
hand verse, gehakte basilicum
2 zure augurken in blokjes
2 el homemade mayonaise
peper, zeezout, kerriepoeder, cayennepeper
knoflookpoeder, uipoeder

Bereiding:

Kruid de kipstukjes en bak deze in gras roomboter of kokosolie gaar en laat deze licht afkoelen.

Schep het vruchtvlees uit de avocado in een bak en prak deze samen met de mayonaise fijn met een vork. Schep alle verdere ingrediënten door de avocado mousse en proef of het nog wat kruiden kan gebruiken.

Als lunch is dit een mooie portie voor 2 personen. Ik eet er dan zelf nog royaal sla bij.
Ook is het een feestelijk voorgerechtje (voor 4). Leuk serveren in chique glaasjes met bijvoorbeeld een tof toastje ‘on the side’.

Geniet, Mandy
KA – LV – SV – GV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord