Rode bieten super gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine A en C, onmisbaar voor een sterk immuunsysteem. Rijk aan gezonde voedingsstoffen en vezels. Ze bevatten veel ijzer, ontgiften de lever en zuiveren het bloed. Tevens zijn ze rijk aan magnesium, kalium en foliumzuur.
Maar ze zijn ook nog eens heel erg lekker, vooral wanneer je ze poft. De smaak van de biet is dan heel vol en puur. ‘Aards’ zoals mijn wederhelft het noemt.
De ietwat knapperige courgette schijfjes maken dit gerecht compleet. Wij hebben er nog gebakken Spaanse ham met geitenkaas bij gegeten omdat dit ‘zoutje’ het tot een echte feestmaaltijd maakt (vinden wij) maar de vegetariër die er niet voor kiest zal zeer zeker zonder dit extraatje, genieten van dit gerecht.
Ingrediënten voor 2 personen:
1 courgette
100 gr amandelmeel
1 groot (bio) ei
½ tl knoflookpoeder
½ tl uipoeder
draai zwarte peper
snuf cayennepeper
2 grote gele bieten, rode bieten, of nog leuker, regenboog bietjes (soms verkrijgbaar op de biologische markt)
2 tenen knoflook, ongepeld, wel een beetje geplet
2 el kokosolie (vloeibaar)
flink wat verse of gedroogde tijm
Keltisch zeezout
vers gemalen zwarte peper
extra vergine olijfolie
Optioneel:
6 plakjes Spaanse ham
6 reepjes verse geitenkaas (niet toevoegen voor LV-vrije versie)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 gaden.
Was de bieten en droog ze af.
Verpak iedere biet samen met een teen knoflook, kruiden, peper, zeezout, en kokosolie zorgvuldig in aluminiumfolie.Leg de pakketjes in een ovenschaal. Pof de bietjes in 1 tot 1 ½ uur gaar.
Maak de pakketjes open, laat wat afkoelen en verwijder de schil van de bietjes. Als ze goed gaar zijn, laat de schil heel makkelijk los. Snijd ze in grove stukken en serveer met de knoflook.
Draai de oven naar 180 graden.
Snijd de courgette in gelijke plakken en dep ze even droog met keukenpapier.
Klop het ei los in een schaaltje.
Meng de kruiden met wat zeezout door het amandelmeel.
Haal ieder plakje courgette goed door het ei en dan (helemaal rondom) door het meel. Leg ze op een met bakpapier bekleedde ovenplaat.
Bak ze zo’n 10-12 minuutjes aan 1 kant. Draai ze om en bak ze nog een keer voor zo’n 10-12 minuutjes. Blijf erbij, geen enkele oven is gelijk.
Optioneel:
Wikkel de plakjes geitenkaas in de ham en bak deze even kort in een bakpan met wat kokosolie.
Verdeel al dit lekkers over 2 borden en giet wat olijfolie over de bieten. 🙂
Geniet, Mandy
LV – GV – SV
Klinkt erg lekker. En de reden dat je de bieten met schil poft is? anders lijkt het me namelijk makkelijker om ze eerst te schillen.
Omdat de smaak 'rijker' blijft bij het poffen met schil en de schil super makkelijk te verwijderen is na het poffen. 🙂