Het was weer eens tijd om wat te bakken vond ik. Ik at ‘vroeger’ vaak tussendoortjes maar tegenwoordig heb ik zo’n eet-Rust dat ik die gewoonweg vergeet. Maar goed, ‘bakbehoefte’ heb ik wel en dan bak ik toch graag iets waar ook mijn bloedsuikerspiegel niet van gaat steigeren.
Amandelmeel is dan een prima uitgangspunt. Wat er vandaag uit de oven kwam deed me qua smaak verdacht veel aan Sinterklaas denken?! Jeetje wat overdreven in Augustus. Maar desalniettemin vond ik het baksel met ‘winters’ tintje erg goed geslaagd. De cake blijft wat kruimig….ik denk dus dat ik in het vervolg van dit beslag muffins zal maken. Nu heb ik er 18 plakjes van kunnen snijden. Ik stop ze in de vriezer en bij een plotseling tussendoortjes-moment, haal ik er eentje uit en stop deze in de broodrooster. Lekker met een lik kokosolie en wat blauwe bessen!
Zo wordt het een super gezond tussendoortje en past het ook beter bij het seizoen. 😉
Blauwe bessen zitten vol antioxidanten en zijn supergezond. Ze bevatten anthocyaan, dat de bes een blauwe kleur geeft. Dit stofje heeft een positieve werking op hart- en bloedvaten.Verder is het ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermt het tegen ziekte. Ook mooi meegenomen is dat het je huid jong en elastisch houdt. Anthocyaan bevordert namelijk de collageen productie. Uit onderzoek van Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse wetenschappers blijkt dat de blauwe bes helpt bij het afvallen en het verouderingsproces vertraagt. Dat komt doordat de blauwe bes het lichaam beschermt tegen ‘oxidatieve stress’. Let wel: de gezonde eigenschappen nemen snel af bij verhitten of het toevoegen van suiker.
De bessen vries ik in (zoals zoveel zomerfruit). Het hele jaar heb ik aardbeien, bramen, (kruis-)bessen, frambozen etc. binnen handbereik. Lekker in een (groene) smoothie, door de havermout of om ijs van te maken.
Wil je ook zomerfruit op voorraad? Ga dat dan eens zelf plukken bij bijvoorbeeld: Sprankenhof!
Ingrediënten:
200 gr amandelmeel
50 gr kokosmeel
1 el chiazaad
1 tl wijnsteenbakpoeder
1 tl koek- en speculaaskruiden
1 tl Gemberpoeder
½ tl Keltisch zeezout
het poeder van 2 geplette kruidnagels
1 tl vanille essence
1 tl amandel essence
15 druppels stevia
3 biologische vrije uitloop eieren
200 gr (geiten) roomkaas
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een grote kom en meng deze goed.
Meng alle vloeibare ingrediënten in een maatbeker en mix deze goed.
Giet het vloeibare mengsel bij het droge mengsel en meng dit goed. Doe dit beslag in een met bakpapier bekleed cakeblik en druk het wat aan met de bolle kant van een (natte) lepel of verdeel het over 12 muffinsvormpjes.
Zet dit ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake langzaam afkoelen (in een open oven) en snijd er dan pas plakken van. (Anders valt ie uit elkaar).
Geniet, Mandy
Goedendag
Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.
We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.
Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.
Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.
Met vriendelijke groeten
Vincent
http://nl.petitchef.com