Glutenvrije Speculaas brokken

Speculaas…ik lust dit het hele jaar door, maar het is nog lekkerder rond deze tijd van het jaar. 
Of die Piet (die het komt brengen) nu blank, zwart of paars is, krulletjes heeft of niet en wel of geen oorbellen draagt maakt mij niet zoveel uit, als ie maar speculaas bij zich heeft! 😛

Omdat er op dit moment al zoveel speculaasrecepten voorbij komen op alle gezonde foodblogs dacht ik, zal ik dan OOK nog? Maar jullie waren het er op Facebook in grote getale over eens dat een Puur en Lekker Leven recept niet achter kon blijven, dus hier istie dan! 😀

Ik gebruik in dit recept Arenga palmsuiker. Deze suiker, gewonnen uit het sap van een bepaalde palmboom, heeft  door het speciale indampingsproces nog vrijwel alle vitaminen, mineralen, aminozuren en spoorelementen van het verse sap. Het bevat ook een hoog gehalte aan antioxidanten. Daarnaast heeft Palmsuiker een lagere Glychemische Index (GI) van 30-35. 

Het gebruiken waard dus, ook qua smaak.
Te koop bij: Puur Mieke (link hier rechts op de pagina).

Ingrediënten (aangepast):

75 gr boekweitmeel
75 gr amandelmeel
40 tot 60 gr kokospalm- of kokosbloesemsuiker (naar zoetbehoefte)
1 (bio) ei
3 el kokosolie (vloeibaar)
2 el arrowroot
2 el plantaardige, suikervrije melk (ik gebruik amandel- of kokosmelk)
2 el speculaaskruiden
snuf Keltisch zeezout
zwarte peper (naar smaak)
1 tl vanille extract of koop het hier
Speculaasbrokken

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng in een royale kom de meelsoorten met de speculaaskruiden, arrowroot en het zout en peper.
Mix in een (maat)beker de melk met het ei, vanille en kokosolie tot een luchtig geheel.
Voeg de natte bij de droge ingrediënten en kneed er een bal van. Leg deze tussen 2 bakpapiertjes en rol het deeg plat (1-1.5 cm.). Haal het bovenste bakpapier eraf en druk de hele amandelen in het deeg. Hoe dunner je het beslag uit kunt smeren, hoe knapperiger het resultaat.
Zet dit voor 15 minuten in de oven. Laat goed afkoelen. Koud is dit deeg het knapperigst.
Op kamertemperatuur in een gesloten bakje bewaren. Hier is dat bewaren overigens niet gelukt. 😉
Geniet, Mandy
GV – SV – LV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

3 reacties

  1. Dat lijkt me lekker! Ik wil het graag gaan maken, maar ik heb nu geen arrowroot in huis. Zal het dan toch lukken? Of kan ik het vervangen met iets anders?

  2. Hoi Lot, Dan wordt het geheel minder knapperig. Je kunt het zo dun mogelijk maken. dat kan mogelijk al helpen (qua knapperigheid dan hĂš).
    Groetjes!

  3. Hij was heerlijk Mandy
    Bleef wel zacht
    De volgende keer iets langer bakken of nog dunner uitrollen
    We hebben hem trouwens in een Overnight Oats verwerkt
    Appel Speculaas Oats mjammie. echt een feestje

    grt Monique, Dutch Oats

Geef een antwoord