Huzarensalade

‘De huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal tussen de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Vuur maken om te koken was daarmee onmogelijk. Daarom namen de huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade, die werd al snel ‘huzarensalade’ genoemd’. Bron: Wikipedia

Dat vind ik dan weer leuk om te weten! 🙂 Het basisingrediënt van deze salade is aardappel. Dat is iets waar mijn lichaam niet lekker op reageert. Verder zit de kant-en-klaar variant (die ik vroeger tijdens zomerse dagen heel lekker vond) vol met e-nummers en suikers. Tijd om de feel good kitchen in te duiken en ‘boven te komen’ met een Mandy variant! Het is een heerlijke frisse salade geworden waar je met een beetje creativiteit nog alle kanten mee op kunt. Ik koos voor een vegetarische versie en serveerde er vis bij. Als je vlees wil eten/gebruiken is corned beef lekker om erdoor te doen. Lekker als bijgerecht bij een barbecue, buffet, picknick of als volwaardig diner met wat sneetjes Bont Brood.

huzaren1

Ingrediënten (4 personen):

1 grote bloemkool
5  zure augurken (in kleine stukjes gesneden)
200 gr sperzieboontjes (in kleine stukjes gesneden)
1 sjalot, fijn gesneden
1 winterpeen (in kleine stukjes gesneden)
1 appel (in kleine stukjes gesneden)
2 el olijfolie (extra vierge)
1 el (balsamico) azijn, bio appelazijn kan ook
5 druppels stevia (optioneel)
1 tl grove mosterd
bieslook, peterselie
1 teentje knoflook
zwarte peper en (Keltisch) zeezout
kurkuma
2 tl kappertjes
200 gr gerookte zalm
100 gr Hollandse garnaaltjes
100 gr gerookte makreel
tomaat, gekookt ei
mayonaise ter garnering (optioneel)

Bereiding:

Kook de bloemkool (8-10 minuutjes) gaar en pureer deze met een staafmixer.

Kook ondertussen de boontjes circa 5 minuutjes en doe er dan voor 3 minuutjes nog de wortel bij.

Giet deze af. Maak een dressing van de olie, azijn, mosterd, kruiden en stevia. Roer alle ingrediënten in een grote kom (behalve de vissoorten) goed door elkaar en zet tenminste voor een paar uurtjes (afgedekt) in de koelkast.
Schep de salade op borden en bestrijk evt. met wat suikervrije mayonaise. Leg de vissoorten en de tomaat (en ei) er omheen.

Geniet, Mandy
SV – GV – LV 

Print Friendly, PDF & Email
Share:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.