Kip Pilav. In onze verkeringstijd maakte mijn schoonmoeder dit regelmatig. Ze gebruikte een blik perziken op siroop. De siroop ging er als smaakmaker ook doorheen. Er werd een grote hoeveelheid witte rijst bij gekookt en wij smulden ervan! Ik heb het in geen eeuwigheid meer op.
Ik dacht; dat moet toch ook wel op een andere manier kunnen? En zo kwam deze puur en lekker leven variant op ons bord. Smullen! Uiteraard stukken minder zoet, maar dat vinden wij tegenwoordig ook oprecht lekkerder. Wil het het toch wat zoeter? Voeg dan wat drupjes stevia toe. We aten er gebakken bloemkoolrijst bij.
Wat kan je smaak en leefstijl toch veranderen in de loop der jaren. Ik ben er nog steeds heel blij mee, al ben ik tegenwoordig wel een stuk minder streng voor mezelf hoor. Eerlijk is eerlijk maakt me dat voor mezelf en mijn omgeving een leukere en minder gespannen Mandy. Fijn om nu te voelen dat de gulden middenweg voor mij de ideale weg is. Zowel qua gewicht als qua mindset en gezond-minder gezond eten.
We eten trouwens ook stukken minder vlees. Ik koos dan ook in dit gerecht voor vega ‘kip’. Kies vooral dat waar jij je goed bij voelt.
Ingrediënten (voor 2 personen):
250 gr kippendijvlees of vega kipstuckjes
1 ui
2 tenen knoflook
1 puntpaprika
200 ml passata (tomatenpuree)
een duim verse gember
1 tl paprikapoeder
Mespuntje cayennepeper
1 tl zout
Zwarte peper naar smaak
2 perziken (niet te rijp)
400 gr (of meer) bloemkoolrijst
2 el milde olijfolie
ongezouten roomboter (of kokosolie)
Bereiding:
Snijd de kip in blokjes, en bak deze kort. Snipper de ui, en snijd de knoflook en de gember heel fijn. Snijd de puntpaprika in stukjes. Bak de puntppaprika samen met de ui glazig.
Doe nu de kip, ui, knoflook, paprika, tomatenpuree, gember, paprikapoeder, cayennepeper en zout in een pan en laat zo’n 10 minuutjes garen.
Schil de perziken en snijd deze in stukjes. Voeg de perzikstukjes samen met 2 eetlepels olijfolie toe aan de pilav, roer goed door en houd de pilav warm op laag vuur. Proef, en breng eventueel op smaak met een draai zwarte peper.
Bak de bloemkoolrijst met peper en zout, in wat roomboter op hoog vuur gaar. Dat mag echt bakken!
Verdeel de gebakken bloemkoolrijst over 2 borden, en schep de pilav erop.
Tip: je kunt de perziken vervangen door zo’n 200 gram verse ananas, nectarines of verse abrikozen.
Geniet, Mandy
GV, SV