Donuts. Tsja..helemaal niet Hollands. Een zoet (meestal gefrituurd) broodje met een gat in het midden.
‘Vruuger’ vond ik die niet te versmaden! Tegenwoordig past dat helemaal niet meer in mijn leefstijl.
Ik kreeg ooit kleine donutvormpjes cadeau. Deze liggen al een hele tijd onaangeroerd in de kast. Ik dacht: NU ga ik ervoor. het bleken hele kleine vormpjes te zijn, en ik hield dan ook een behoorlijke hoeveelheid beslag over. Dat schonk ik in een kleine bakvorm bekleed mat bakpapier. Daar kwam een heerlijke plaatkoek uit. Deze sneed ik in 4-en en at dat twee keer als ontbijt, met een klontje roomboter en kaneelsuiker.
Eigenlijk is het dus een heel veelzijdig deegje. Muffins, donuts, pannenkoekjes, plaatkoek…leef je uit! Zo ook de topping. Lekker op al het voorgaande.
Ingrediënten:
100 gr amandelmeel
50 gr sukrin (erythritol)
2 tl wijnsteenzuur bakpoeder
1 el kaneelpoeder
0.5 tl vanillepoeder
Snuf Himalaya zout
40 gr ongezouten roomboter of kokosolie
50 gr Griekse of kokos yoghurt
2 eieren (L)
Topping:
50 gr sukrin (erythritol)
1 tl kaneelpoeder
2 el gesmolten kokosolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de vormpjes goed in!
Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar. Smelt de roomboter of kokosolie. Mix de eieren samen met de yoghurt en de roomboter mooi egaal. Schep dit goed door de droge ingrediënten.
Vul de vormpjes naar de keuze met dit beslag.
Bak de donuts in zo’n 25-28 minuutjes mooi bruin en gaar.
Maak ondertussen de topping door de sukrin en de kaneel te mengen.
Als de donuts goed zijn afgekoeld kun je ze aan de bovenkant insmeren (met een siliconen kwast) met gesmolten kokosolie. Dip ze nu in de kaneel’suiker’.
TIP: Niet koolhydraatarm, wel puur en onbewerkt? Vervang de sukrin dan door kokosbloesem suiker!
Invriezen kan, maar niet met topping. Uit de vriezer pas voorzien van topping.
Geniet, Mandy
KA, SV, GV