Pittige Griekse Kippenbouten

De kerstman bracht een Crockpot voor me mee. Een slowcooker. Heel hip en heel handig. Een pan die op lage temperatuur over een lange tijd, eten gaart. Heel fijn wanneer je weinig tijd hebt. Je gooit er ‘s morgens wat in, en je komt ‘s avonds thuis en er staat een warm eenpansmaaltje te pruttelen. 

Ik vind alles uit de slowcooker ook nog eens malser en smakelijker. Je kunt er niet in bakken. De pan is vooral geschikt voor soepen en stoofschotels. Wanneer je voldoende vocht toevoegt, kan de maaltijd niet aanbranden en vlees wordt nooit droog. 

Gets, het begint weer op promoot de slowcooker te lijken…

Heb je zo’n pan nu echt nodig? Uhm…nee niet perse. Maar het is wel een manier van koken die zonder zorgen door kan gaan, wanneer je niet thuis bent. Kans op blusgevaar is nihil. 🙂 Maar een paar uur in de romertopf, oven of in een pan met dikke bodem op laag vuur, kan ook allemaal prima.

Hier staat ie minstens eens per week aan. Ik vind vooral kip, echt megalekker en mals uit de slowcooker. Vandaar dat ik dit recept graag met jullie deel.

Kip uit slowkooker

Ingrediënten (4 porties):

4 (bio) kippenbouten
2 el arrowroot
2 el Gyroskruiden* (scrol naar beneden voor de homemade mix)
2 bleekselderij, in stukjes
2 flinke sjalotten, in stukken
1 prei, in ringen
250 gr kastanje champignons, in vieren gesneden
1 rode peper, in ringen met lijst en zaden
2 tenen knoflook, geplet
500 ml kippenbouillon
roomboter/Ghee

1 medium bloemkool
verse munt
sap van een halve limoen
Groene (bio) olijven, op water
zwarte peper en Himalaya zout

Bereiding:

Snijd de kippenbouten doormidden. Je hebt nu 8 stukken.
Meng de kruiden door de arrowroot en smeer de kipstukken hier goed mee in.
Smelt wat roomboter in een braadpan en bak de kipstukken hierin goudbruin aan beide kanten.

Haal de gebakken stukken uit de pan en fruit de gesneden groenten (behalve de knoflook), aan in het braadvet. Schenk de bouillon erbij en breng kort aan de kook. Schenk dit in de slowcooker en verdeel de kipstukken en de geplette knoflook in deze groentenbouillon. Probeer de kip goed onder te dompelen.

Zet de pan op medium voor zo’n 5 tot 7 uur. Druk af en toe de kip onder, mocht je thuis zijn.

Maak rijst van de bloemkool (kookboek blz. 103), en doe er de sap van een halve limoen doorheen en een flinke draai zwarte peper. Bak de bloemkoolrijst in een koekenpan en garneer met wat gesneden verse munt. Schep op ieder bord wat gebakken bloemkoolrijst,  2 stukken kip en flink wat groentesaus. Serveer met olijven.

* Gyroskruiden:

1 tl Himalaya zout
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl knoflookpoeder
¼ tl uienpoeder
¼ tl zwarte peper
½ tl gemalen kaneel
1 tl gemalen korianderzaad
2 tl gedroogde tijm
2 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde peterselie
1 tl gedroogde chilipoeder

TIP: groentesaus over? Dat is een mooie basis voor een soep.

Geniet, Mandy
GV – LV – SV -KA

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

1 reactie

  1. Wat een heerlijk recept is dit.
    Maak het regelmatig maar dan uit de Römertopf en met zeker de helft minder bouillon.

Geef een antwoord