Rode kool schotel (2 pers.)

Het wil maar geen winter wonder in ons landje. Toch trakteer in jullie vandaag op een verrassende, winterse schotel. Koolgroenten behoren tot de top 10 van meest gezonde groenten en ik gebruik maar liefst 2 soorten in deze schotel!

Wij eten geen aardappelen (alleen zoete, maar dat is helemaal geen familie van onze Hollansche versie). Ok, soms wat frietjes als ze in een restaurant voor m’n neus staan. 🙂

Een flinke tijd geleden zijn we rijst en pureetjes gaan maken van onder andere bloemkool. Echt verbazend lekker en helemaal niet ‘bloemkolerig’. (Is dat een bestaand woord? Nu wel). En je haalt easy je 500-gram-groenten-tax vandaag!

De hacheekruiden door het kipgehakt geven de schotel het winterse karakter. Een bordje comfort food, en toch lekker licht. Ook fijn, zo tussen alle feestdagen door. 

Weinig tijd? Maak deze schotel dan een dagje eerder. Dan warm je het op de drukkere dag lekker op. 

 DSC00777

Ingrediënten:

750 gr. rode kool
1 bloemkool
300 gr (kip)gehakt
10 gr hacheekruiden
1 witte ui
1 kaneelstokje
1 laurierblaadje
1 steranijs
peper en zeezout
mespuntje nootmuskaat
geraspte geitenkaas
kokosolie


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Schil en snijd de ui in stukjes. Meng deze samen met de hacheekruiden door het gehakt.
Bak dit in een pan met koksolie goudbruin en gaar.  Zet opzij.

Kook de rode kool samen met het kaneelstokje, steranijs en laurierblaadje in water met zeezout gaar, in zo’n 20 minuutjes. Giet af en haal de kruiden eruit.

Maak de bloemkool schoon en kook deze gaar in water met zeezout. Giet af en kook nog even droog in de pan. Doe de bloemkool in een royale kom en doe de nootmuskaat erbij. Maak er met de staafmixer puree van.

Schep als eerste het gehakt in een ovenschaal. Verdeel de rode kool erover en dek dit af met de bloemkoolpuree. Garneer met wat geraspte geitenkaas. Zet dit nog zo’n 15-20 minuutjes in de oven.

TIP: Je kunt eventueel een bio appel in stukjes en/of wat rozijntjes toevoegen aan de rode kool voordat deze de oven ingaat. Dan is de schotel niet meer koolhydraatarm. 

Geniet, Mandy
GV – SV – KA

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord