Schotse Scones

Ik hou van Schotland en alles wat erbij hoort. Zo ook de scone, een brood wat hier oorspronkelijk vandaan komt. Tegenwoordig komen we deze broodjes tegen in allerlei vormen en maten, maar de originele scone was een rond, plat brood. Een scone is vaak licht zoet maar er zijn ook hartige varianten. Ik ga geheel traditie getrouw zoals ik ben (ahum) voor de ouderwetse vorm en de zoete smaak. Alleen zijn deze scones glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij met een herfsterig tintje door de pompoen en sinaasappel. Lekker met wat suikervrije appel/peren stroop of een schep kokosroom bij een kopje chai thee. 

Deze scones mogen natuurlijk tijdens een high tea ook niet ontbreken.   

Slainte Mhath! (Schots voor: proost!) 

Schotland1

 

Scone

scone-chai2

Scones


Ingrediënten voor 12 scones:

200 gr amandelmeel
1 el kokosmeel
1 tl speculaaskruiden
snuf Keltisch zeezout
1 tl (wijnsteen) bakpoeder
120 gr pompoenpuree
½ tl vanille extract
1 el kokosolie (vloeibaar)
2 bio eieren
rasp de schil van 1 bio sinaasappel
8 gedroogde abrikozen in kleine stukjes (of ander gedroogd fruit naar keuze)

2 el kokosnectar of honing

Topping:

½ tl kaneel
1 tl kokosnectar of honing
1 ei

Bereiding:
Verwam de oven voor op 180 graden.
Mix alle droge ingrediënten: amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, zout en speculaaskruiden goed door elkaar.
Mix in een andere kom 2 eieren met de pompoenpuree, vanille, kokosolie, kokosnectar en de sinaasappelschil. Schep hier rustig de abrikozen stukjes door.
Doe de vloeibare ingrediënten bij de droge en schep deze goed door elkaar.
Giet dit op een bakplaat met bakpapier en vorm er met vochtige handen een laag ( 1.5 cm), rond brood van.
Mix 1 ei met de kaneel en de theelepel kokosnectar en besmeer hiermee de bovenkant van de het brood.
Zet het 15 minuutjes in de oven tot het brood mooi goudbruin is.
Laat het goed afkoelen en snijd het in 12 gelijke stukken. Je kunt ze het beste in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. Even opgewarmd zijn ze het lekkerst! Serveren met een flinke lik dadelstroop.
Geniet, Mandy
LV – GV – SV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

1 reactie

  1. Ik heb m zojuist gemaakt en het is D-E-L-I-C-I-O-U-S!!
    Heb ipv abrikozen (want die had in nou net even niet in huis) rozijnen gebruikt en het beslag rook al lekker, maar het eindresultaat is ook echt wel om je vingers bij af te likken 🙂
    Kokosnectar had ik overigens ook niet (wat is dat??!! Waar scoor ik dat!?) maar honing werkte ook prima.
    Wat ik wel zonde vind is het ei wat je overhoud na het besmeren aan het eind, dus ik heb alles erop gekwakt.. Best te doen, ware het niet dat het er ook naast loopt en dat dit niet heel erg lekker is.
    Maare voor mij een bewaarreceptje! Gaan we vaker maken!!!!!
    THANKS dus!!!
    Groetjes Mascha

Geef een antwoord