Spruiten, tsja…je houdt ervan, of niet…
Voor mij was dit vroeger een niet. Wat ik er ook voor creatieve dingen mee deed…koken, bakken, prakken, wokken enzovoorts, mijn spruiten’brouwsels’ verdwenen altijd in de kliko. Nee, dat ligt niet aan mijn kookkunsten (denk ik) maar aan mijn toenmalige smaak. Hoe puurder en onbewerkter we gingen eten hoe meer ik alles ging waarderen en ook echt lekker ging vinden. Zo ook de kleine groene kooltjes. Ze staan ook nog eens ‘strak’ van de vitaminen en mineralen en vallen onder de detoxgroenten.
Ik zat van de week door de nieuwe Happifood, het tijdschrift van Happinez over gezond leven en lekker eten te bladeren. Daar stond onderstaand recept in. Lekker verwarmend, voedzaam, low carb, en vegetarisch. Uiteraard heb ik piepkleine aanpassingen gedaan. (You know me) 😉
En dit is het heerlijke resultaat!
Ingrediënten voor 4 personen:
800 gr spruitjes (schoon gemaakt)
1 tl Keltisch zeezout
1 sjalot (in stukjes)
5 eieren
1 tl kerriepoeder
kurkuma, zwarte peper en knoflookpoeder naar smaak
200 ml kokosmelk
1 bosje basilicum (in het originele recept is dit koriander)
100 gr cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
kokosolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de spruitjes zo’n 5 minuutjes in wat water met zout.
Mix de eieren, kruiden, zout en kokosmelk met de staafmixer tot een mooie egale massa.
Hak de basilicum grof en schep de helft door het eiermengsel.
Vet een taartvorm in met kokosolie en verdeel de spruiten samen met de sjalot de helft van de cashewnoten over de bodem. Giet het eiermengsel er overheen. Strooi de rest van de cashewnoten erover.
Bak de taart in 40 minuutjes goudbruin. Snijd de taart in punten en bestrooi deze royaal met basilicum. Bestrooi nog met wat Keltisch zeezout als je dat lekker vindt.
Geniet, Mandy
GV – SV – LV – KA
Ik haat spruiten, maar ze zitten regelmatig in mijn biologische groentenpakket.
Ik ga dit recept beslist uitproberen 😉
staat nu in de oven. de ene helft met spruitjes de andere helft met broccoli(voor de liefhebber) en gemengde noten ipv alleen cashew. ik de sjalot er maar ergens door gedaan want dat sotnd niet in het recept verder(maakt niet uit hoor).
Ik hoop dat het de haat zal wegnemen 😉
Klopt dankjewel Ella, ik heb het direct aangepast.
zo! die staat in de oven, ben benieuwd.
bedankt Anna.
Dit lijkt mij heerlijk! ik ga het uitproberen.
Kook ze zeker niet langer dan 10 minuten (beetgaar). De spruitjeslucht komt juist door te lang koken. Wat je dan ruikt is zwavel, tijdens het koken laten de spruitjes de zwavelverbindingen los. Spruitjeslucht kun je tegengaan door een scheutje melk of een stukje ui mee te koken. Kort koken blijft het best (en lekkerst!) daarna wokken of verwerken in een ovenschotel.
Dankjewel voor de tip!