Stoofpeertjes uit de Slowcooker

Stoofperen in rode wijn saus. Tsja…feestelijker gaat het niet worden. Heerlijk als bijgerecht bij wild. Maar ook een smakelijk dessert met (Griekse) yoghurt of homemade ijs. Er zijn talloze recepten te vinden op het internet. Het leuke aan dit recept is dat ik enkel honing als zoeting gebruik, en de peren stoof in de slowcooker! Ik blijf fan van deze fijne pan.

Donderdag waren wij samen plotseling twee uurtjes vrij. Hup, honden in de auto en op de naar de Loonse en Drunense Duinen. Een steenworp hier vandaan. De honden konden lekker even rennen en speuren, en wij konden extra zuurstof opdoen, en een flinke berg wit zand trotseren. Na dat uurtje in de bossen, kochten wij bij de zorgboerderij aan de rand van de Duinen..stoofperen en een pompoen.

Heel leuk is dat. Het aanbod van de dag staat aan de rand van het erf. Er hangt een briefje bij dat je mag betalen door geld achter te laten, en je mag ook zelf wisselgeld pakken. Fijn om te zien dat er plaatsen zijn waar dat vertrouwen er nog is.

Nog een kopje koffie bij de lokale horeca, en daarna met onze buit, frisse neuzen en lege hoofden weer naar huis. Het voelt dan of je een hele dag vrij bent geweest! De werkuren die daarna volgenden gaan me dan nog makkelijker af.

Op vrijdag gingen wij de workshop: Suikervrij bakken voorbereiden. Die avond gingen de peren in de slowcooker. De volgende ochtend maakte ik de rode wijnsaus, en om 10:30 uur zaten onze bezoekers aan de stoofperen met suikervrije slagroom. Er werd gesmuld! Mooi, dan kan ik zeker het recept vandaag met jullie delen.

Ik vind stoofperen ‘kersterig’, dus ik ben wel wat aan de vroege kant. Maar goed, ze zijn nu ook al niet te versmaden. Het leven is tenslotte een feest. Je moet alleen wel zelf de slingers ophangen. 😉

Ingrediënten:

1 fles (bio) rode wijn
5 el acacia honing
1 kaneelstokje
1 vanillepeul, in de lengte opengesneden
1 reepje citroenschil
1 duim verse gember, geschild
1 reepje sinaasappelschil
2 kruidnagels
2 zwarte peperkorrels
1 kilo stoofpeertjes
sap van een halve citroen
sap van een halve sinaasappel
1 el arrowroot
1 el water

Bereiding:

Schil de peertjes, laat de steeltje eraan. Snijd een dun plakje van de onderkant zodat ze mooi blijven staan. Haal de peertjes door wat citroensap zodat ze niet verkleuren.

Schenk de wijn in de binnenpan, voeg de honing, kaneelstokje, vanillestokje, citroen- en sinaasappelschil & sap, kruidnagels en peperkorrels toe. Doe de deksel op de pan, en zet de slowcooker 30 minuutjes op hoog/high. Blijf af en toe roeren.

Zet de peertjes nu in de wijn in de slowcooker, en verwarm ze 2 tot 4 uurtjes op hoog/high, tot ze gaar zijn. Ik heb de pan uitgezet, en de peren in de saus laten liggen in de nacht. Ik heb de peren nog een keertje voorzichtig gekeerd, omdat ze niet helemaal kopje onder gingen. Zo worden ze mooi helemaal rood.

Schep de peertjes voorzichtig uit de pan, en zet ze in een schaal. Zeef de saus en schenk deze in een steelpannetje. Laat dit op hoog vuur (al roerend) ongeveer 10 minuutjes koken. Los de arrowroot op in de eetlepel koud water. Daarna toevoegen aan de saus, en kort aan de kook brengen, tot de saus iets bindt. Herhaal dit als de saus te dun blijft. Proef, en voeg eventueel nog een eetlepel honing toe.

Schenk de saus over de peren. Laat licht afkoelen.

Serveer met een schep vers geklopte suikervrije (stevia) slagroom, homemade ijs of een yoghurt naar keuze.

Geniet, Mandy
GV – LV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

2 reacties

  1. Je blog en ebook bevatten veel spelfouten en grammaticale fouten. Misschien slim om door iemand te laten checken!

  2. Hoi Dennis, dank voor je bericht. De recepten op mijn blog en in mijn e-book zijn gratis. Ik schrijf voor de lol, en ben geen neerlandicus. Ik heb geen budget om al deze tekst te laten redigeren. Je bent ook de eerste in 6 jaar die het aanhaalt. De rest schijnt er niet zo mee te zitten. En ik ook niet. 😉 Voordat er een boek uitkomt wordt hier uiteraard door een professional naar gekeken.

Geef een antwoord