Chufameel. Wat?! Ja, dat dacht ik eerst ook. Na wat speurwerk blijkt chufa de Spaanse benaming te zijn voor tijgernootje (nee, niet die) of aardamandel. Het is geen nootsoort maar een knolgewas uit Afrika. Het is biologisch, vrij van gluten, noten, soja, lactose en allergenen.
Chufameel bevat de mineralen magnesium, ijzer, zink en koper en is rijk aan fosfor, mangaan en kalium. Ook is chufameel rijk aan vitamine E en rijk aan voedingsvezels. Vooral dat laatste helpt de darmflora en heeft het een rustig effect op de bloedsuikerspiegel.
Het is wat zoet van smaak en daarom kun je er goed mee bakken. M’n eerste poging was niet zo’n succes. Het baksel had een wat ‘zanderige’ structuur. Ik stuitte op dit recept van Oerspronkelijk en nam dat bij m’n tweede poging als uitgangspunt. Met wat kleine aanpassingen, ontstonden deze krentenbollen. Echt een zoete broodbite! Ideaal voor ontbijt maar ook handig als meeneem lunch of tussendoortje.
Het meel is (nog) niet zo makkelijk verkrijgbaar. Bij Puur Mieke en ChufaNederland kun je het bestellen. Dit is geen gesponsorde post, ik wijs enkel de weg.
Ingrediënten (voor 5 stuks):
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Zeef het tijgernotenmeel en meng hier de rest van de droge ingrediënten, goed doorheen.
Vet 5 grote (siliconen) muffinvormen in met kokosolie.
Doe de eieren samen met de banaan, kokosolie en water in een maatbeker en mix er met de staafmixer een mooie schuimige massa van.
Schep deze goed door de droge ingrediënten. Vul hiermee de muffinvormen.
Let op: schep steeds goed door het beslag met het vullen omdat de rozijnen/krenten naar beneden zakken.
Zet ze voor zo’n 20 minuutjes in de oven. Draai de oven uit, maar laat de krentenbollen er nog 5 minuutjes in staan.
Lekker met grasroomboter en/of een plakje geitenkaas.
Dankjewel Marjolijn voor de inspiratie!
Geniet, Mandy
SV – LV – GV