Balkenbrij is van oorsprong een goedkoop boerengerecht, dat in grote hoeveelheden tegelijk gemaakt kon worden. Een van slachtresten gemaakt (niet stoppen met lezen nu), gerecht met boekweitmeel en met authentiek rommelkruid, zoals dat vroeger bij elkaar werd ‘gerommeld’ van gemorste kruiden in de kruidenpakhuizen. Bij sommige drogisten en slagerijen is het verkrijgbaar. Of anders via internet.
Mijn variant is zonder vlees. Ik ben geen vegetariër maar we weten inmiddels allemaal, dat met een dagje zonder vlees ook niks mis is.
Toch zocht ik naar de witte stukjes varkensvet die je ziet als je erin snijdt. Het gaat toch om het hele plaatje niet? Eten doe je met al je zintuigen. Daarvoor heb ik tofu gebruikt. Super oplossing, al zeg ik ’t zelf.
Vaak wordt gebakken balkenbrij op brood gegeten, maar gebruik het juist eens als broodvervanger, het is tenslotte voornamelijk meel. Staat het woord balkenbrij je dus tegen, dan noem het maar hartig bakbrood, want dat is het eigenlijk.
Je kunt het op duizend en één manieren beleggen. Zoet, met gebakken appel(ringen) bijvoorbeeld of kokosbloesemsuiker of ahornsiroop.
Maar ook hartig met (geiten)kaas of een gebakken ei is het heerlijk! Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, het is allemaal even lekker. Het is prima in plakken in te vriezen.
Ingrediënten:
1 ltr groentebouillon
100 gr tofu
1 flinke eetlepel rommelkruid
10 kruidnagels
2 laurierblaadjes
zeezout, peper
250 gr boekweitmeel
Bereiding:
Stop de kruidnagels in een thee-ei. Snijd de tofu in piepkleine blokjes en zet opzij.
Breng de bouillon aan de kook met het rommelkruid, de kruidnagels, de laurierblaadjes en wat peper. Laat een uurtje op zacht vuur trekken tot de kruidnagels zacht zijn.
Verwijder de laurierblaadjes. Haal het thee-ei met kruidnagels eruit, verpulver ze met de achterkant van een lepel, en roer ze weer door de bouillon.
Breng de bouillon extra op smaak met wat zeezout en flink wat peper. Breng weer aan de kook, en voeg al roerend, beetje bij beetje, het boekweitmeel toe.
Kook en roer door tot het mengsel stijf en het meel gaar is (zeker 10 minuten of meer). Het moet ‘ploppen’. Gebruik eventueel een mixer met deeghaken. Voeg als laatste de blokjes tofu toe en verdeel deze door de brij.
Spoel een (siliconen) cakevorm om met koud water en doe er het mengsel in. Druk het goed aan (ik heb bij het aandrukken een stuk bakpapier gebruikt). Laat het afkoelen, buiten of in de koelkast.
Stort de balkenbrij op een bord of plank en snijd het in plakken van ongeveer een centimeter dik. Bak deze in roomboter (of kokosolie) aan beide kanten bruin in een koekenpan.
Geniet, Mandy
SV – GV – LV
Dit recept deelde ik ook in de Februari Editie van 073magazine
De vega balkenbrij is echt heel goed gelukt. En was daarnaast ook heel lekker. Goed te eten naast een omelet met veel groenten of bij aardappelpuree meer rode kool. Deze balkenbrij is voor mij de oplossing als vervanger voor vlees zonder tarwe of soja!!!!
Bedankt