Trifle is een nagerecht uit de Engelse keuken. Dit dessert is opgebouwd uit laagjes in een glas. Het onderste laagje is cake, daarop wat zuivel en daarop wat fruit. In een originele trifle zit sherry. Mijn trifle variant is alcoholvrij. Maar houd je vooral niet in. 😉
Het eerste wat je nodig hebt is cake. Dit recept is voor 4 porties. Je bakt dus 4 cakejes. Daarop schep je wat ricotta en wat warme kersen en garneer je de potjes met de homemade granola uit een eerdere blogpost. Weer niet al te moeilijk, feestelijk om te zien en lekker!
Ricotta is een hele jonge, verse, licht verteerbare kaas. Deze kaas is mild en zacht zoet van smaak. Hierdoor is het prima in zowel hartige als zoete gerechten te verwerken.
Ricotta is hoog in eiwitten, dit houdt je bloedsuikerspiegel mooi in balans, wat een dessert vaak niet doet. Tevens is het laag in zout en koolhydraten.
Het maakt een hartig gerecht wat milder, en een zoet gerecht wat frisser. Doordat ik helemaal geen zoeting heb toegevoegd is dit dessert alleen wat zoet door de kersen. Alle pure smaken komen zo goed tot z’n recht. Zoetekauwen kunnen eventueel wat (bio) honing naar smaak toevoegen.
Dit is ook een lekker ontbijtje by the way! 🙂
Ingrediënten:
250 gr zoete kersen (vriezer)
200 gr (schapen)ricotta, kokosyoghurt, Griekse yoghurt of mascarpone (opties, van licht naar zwaar)
2 el roomboter, gesmolten
30 gr amandelmeel
1 el kokosmeel
1 ei
1 tl wijnsteen bakpoeder
0.5 tl vanillepoeder (of extract)
mespuntje zeezout
1 el water
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet 4 (siliconen) muffinvormpjes in.
Meng de meelsoorten door elkaar samen met het bakpoeder, zeezout en evt vanillepoeder.
Mix met de staafmixer, het ei samen met de gesmolten roomboter en 40 gram van de zoete kersen tot een egaal mengsel. Schep dit goed door de meelmix. Verdeel het beslag over de 4 vormpjes. Zet deze voor zo’n 20 minuutjes in de (hetelucht) oven. Houd ze tussendoor in de gaten, of ze niet te hard garen.
Wanneer de kersencakejes zijn afgekoeld, snijd je ze in stukjes. Schep in 4 glaasjes/potjes een gesneden cakeje. Schep op ieder cakeje, 50 gram ricotta of een zuivel naar keuze. (zie ingrediëntenlijst voor opties) Combineren 50/50 kan ook.
Verwarm ondertussen de overgebleven zoete kersen al roerend in een pannetje, met 1 eetlepel water en een mespuntje vanillepoeder. Verdeel de warme kersen over de 4 glaasjes. Garneer met granola.
Tip: hak wat hele pure chocolade grof, en meng dit door het zuivellaagje. Hierdoor krijgt het een schwarzwalder kirsch smaak.
Geniet, Mandy
GV – SV – KA