Zuurkoolschotel met banaan (2 pers.)

Zuurkool schenkt de mens een heel arsenaal aan goede voedingsstoffen. 

Zuurkool komt tot stand door witte kool met zout te bestrooien en daarna te laten gisten. Door die gisting komen er allerlei melkzuurbacteriën vrij. En die zijn weer goed voor de menselijke darmen. 

Maar ook de vezels in zuurkool zijn goed voor de menselijk darmen. De grote hoeveelheid vitamine B en C zijn verder zeer goede antioxidanten die het lichaam beschermen tegen kwalijke invloeden van buitenaf. 

Om die reden werd er ook altijd veel zuurkool meegenomen op verre zeereizen. Dit voorkwam dat de zeelieden aan scheurbuik gingen lijden. (bron: mens en gezondheid).

Nu heeft zuurkool in mijn wereld wel een beetje een winters karakter maar zodra je er wat fruit aan toevoegt wordt het geheel meteen wat meer zomers. Een vriendin (ook een bewuste eter) begon laatst over een zuurkoolschotel van haar die zoooo heerlijk was dat ik die geprobeerd moest hebben. Nu ben ik natuurlijk eigenwijs en heb aan de hand van haar basisrecept een Mandy versie ontwikkeld, en die is ook zooooo lekker geworden, dat ik het hier met jullie wil delen.

zuurkool_banaan1

Ingrediënten:

500 gr (homemade) zuurkool
1 rijpe banaan (in stukjes)
1 el gojibessen
1 runderrookworst in stukjes
50 gr amandelmeel
50 gr kokosolie (in brokjes)
50 gr geitenkaas rasp of pecorino (optioneel)
zwarte peper en kurkuma
(hot) kerriepoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Roer de zuurkool met een vork los, kruid deze wat en doe deze ongekookt met de banaan, de gojibessen en de rookworst in een ingevette ovenschaal.

Kneed van het amandelmeel en de kokosolie een kruimelig deeg. Schep de geitenkaas of pecorino erdoor. Breng op smaak met de kruiden en verdeel over de zuurkool. Zuurkool is van zichzelf al zout genoeg dus ik heb geen zout meer toegevoegd.

Bak de zuurkoolschotel in de voorverwarmde oven in ca. 25-35 minuten goudbruin en gaar.

Geniet, Mandy
SV – GV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

13 reacties

  1. Dankjewel voor deze mooie aanvulling Iris! 🙂

  2. Hij staat op dit moment in de oven en ruikt al heerlijk!
    Bedankt voor dit recept Mandy.
    Groetjes, Iris

  3. Fijn Iris, geniet ervan 🙂

  4. mijn schotel staat ook in de oven. hoop dat hij net zo lekker smaakt als de bloemkoolsoep

  5. Gister je 2e dinerrecept uit geprobeerd , wouw ook verschrikkelijk lekker.
    Top Mandy ik ben blij met je

  6. Haha, wat fijn! Ik met jouw reacties.

  7. Deze zuurkoolschotel is echt heerlijk! Ik maak er een vegetarische variant van met speckjes van de vegetarische slager….. Die bak ik dan eerst beetje krokant.

  8. Is er nog n alternatief voor amandelmeel en kokosolie???

  9. Dat kan ik zo even niet bedenken. Sorry.

  10. Ik begreep dat door verhitting weer de goede eigenschappen van de (gefermenteerde) zuurkool verloren gaan. Weet jij of dat ook zo is?

  11. Dat klopt. Bij verhitting verminder je dat altijd iets. Je kunt het trouwens ook rauw eten.

Geef een antwoord