In 2013 maakte ik kennis met overnight oats. Ik noemde het toen, ‘logeer havermout’. Je maakt het namelijk de avond van tevoren, en dan mag het een nachtje in je koelkast of op het aanrecht jouw ontbijtje worden. De volgende ochtend roer je er enkel even doorheen, pimp je het eventueel nog met jouw favoriete topping, en je gezonde geniet ontbijtje is klaar!
Naast lekker en snel is havermout niet tot nauwelijks bewerkt en bevat het van nature geen gluten. Het is hoog in koolhydraten, maar dan wel de juiste. Deze complexe koolhydraten verteren langzaam en geven hierdoor heel rustig suikertjes af aan je bloedsuikerspiegel. Zo voorkom je een ‘hongerklop’ ruim voor de lunch, en houd je dus langer een verzadigd gevoel. Daarnaast bevat het lekker veel vezels die een cholesterolverlagende werking hebben, en een gunstig effect op je stofwisseling en spijsvertering. Havermout bevat daarnaast ruim vitamine B1, zink, magnesium en ijzer.
Maarrr, er zit ook fytinezuur in. Het stofje fytinezuur in havermout zorgt ervoor dat de darmen minder goed de vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen op kunnen nemen. Je kunt dit heel makkelijk oplossen door je havermoutje een nachtje te laten weken. Het enzym fytase ruimt het fytinezuur dan voor je op. Met een beetje citroensap of rogge ondersteun je het afbraakproces.
Deze variant is met aardbeien en pure chocolade. Aardbeien kondigen de zomer aan. Ze maken niet alleen je ontbijtje lekker zoet, maar zitten ook boordevol gezonde voedingsstoffen! Maar onderschat pure chocolade ook niet. Nu is in mijn wereld aardbeien met chocolade de ultieme geniet combinatie. Fijn dat het ook nog eens super gezond is toch?! De flavonoïden in pure chocolade beschermen de bloedvaten en het bindweefsel. Daarnaast wordt er bij het gebruik van een dagelijkse portie pure chocolade minder stresshormoon vrijgegeven, en zorgt het dus serieus voor een beter humeur. Ik praat trouwens wel over pure chocolade met tenminste 70% cacao, en maximaal 20 gram per dag…(sorry). 😉
Na dit ontbijtje ga je sprankelend, energiek en met goede zin de dag tegemoet!
Ingrediënten voor 1 portie:
65 gr havermout
1 el chiazaad
1 el ahornsiroop of honing
1/4 tl vanille extract
200 ml amandelmelk
1 tl vers citroensap (of roggemeel)
5 aardbeien (waarvan 1 voor de topping), in stukjes
10 gr pure chocolade (70% cacao of meer), in stukjes gehakt
Bereiding:
Doe alle ingrediënten, met uitzondering van 1 aardbei en de gehakte chocolade, in een pot die je af kunt sluiten.
Roer door elkaar, sluit af en zet dit een nachtje in de koelkast. De mensen die niet van koud houden in de ochtend, kunnen dit gewoon een nachtje op het aanrecht laten staan.
Roer er de volgende ochtend even doorheen en garneer met nog wat aardbeien en de stukjes chocolade.
Geniet, Mandy
GV – LV
TIP: a.s. zaterdag (20 mei 2017) hebben wij open huis (KLIK). Mogen we jouw ook verwelkomen?
Het ziet er zo heerlijk uit en boordevol vitamines!
🙂