Havermout. Lekker vezelrijk, en hierdoor heeft het een positieve werking op je stofwisseling en spijsvertering. Daarnaast is het cholesterol verlagend, en het geeft sneller en langer een verzadigd gevoel. Deze trage, vezel- en eiwitrijke koolhydraat is zelfs geschikt voor diabeten. Havermout bevat van nature geen gluten, maar kán sporen bevatten vanwege de fabriek waar ook meelsoorten worden vermalen.
Ik koos in dit recept ook nog eens voor een zoeting die weinig calorieën en suikers bevat, en nauwelijks invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Yaconsiroop heeft subtiele zoete smaak, welke lijkt op een mix van stroop en karamel. Ook lekker over je homemade pancakes of door je yoghurtje.
Gezonde licht zoete koeken met een zachte bite, voor de bewuste lekkerbek met lekkere trek.
Op zoek naar een knapperig koekje? Check dan deze koeken.
Ingrediënten voor 8 koeken:
100 gr havermout
1 tl kaneelpoeder
Snufje Himalaya zout
0,5 tl vanillepoeder
80 gr gedroogde kersen
1 el kokosolie, gesmolten
1 ei
2 el water
3 el Yacon Siroop (of andere zoeting naar keuze)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Knip de gedroogde kersen met een schaar in wat kleinere stukjes.
Maal 50 gram havermout tot meel in de keukenmachine, en laat de overige 50 gram grof.
Meng de havermout samen met de kaneel, zout, kersenstukjes, en de kokosolie in een kom.
Klop het ei los met de yaconsiroop en het water. Schenk dit bij het havermoutmengsel en kneed dit tot een deegje.
Maak er 8 gelijke hoopjes van op de bakplaat. Druk ze iets plat.
Baak ze in zo’n 10 tot 12 minuutjes gaar. Laat ze nog 5 minuutjes op de bakplaat afkoelen, voordat je ze op een rekje verder laat afkoelen. Bewaar ze maximaal zo’n dag of 4 in een afgesloten bak of pot.
Geniet, Mandy
SV, LV, GV
Geïnspireerd door Yvette van Boven.
Lekker en gemakkelijk te maken. Een mooi basisrecept om verder te combineren met ander gedroogd fruit of mmm chocolade stukjes. Dank voor het recept Mandy.
Graag gedaan!