Kokosyoghurt (kefir) + recepten en tips

Kefir (afkomstig van het Turkse woord köpürmek = schuimen) is een dik vloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank, die oorspronkelijk afkomstig is uit de Kaukasus en Tibet. 
  
Het wordt gemaakt met een mengsel (korrels) van verschillende melkzuurbacteriën en gisten en valt onder de natuurlijke probiotica. Het heeft dus een gunstige invloed op je darmflora en je gehele spijsvertering. Ik heb zelf prikkelbaar darmsyndroom, mijn darmen kunnen wel wat extra aandacht gebruiken. Dit is de meest natuurlijke weg, het helpt en ik vind het nog lekker ook!
De lichtzure en frisse smaak lijkt op die van een licht bruisende drinkyoghurt. 
Ik kocht HIER actieve melkkefirkorrels en ben daar heel tevreden over.
Hoe je het maakt vind je HIER. (Er zijn al zoveel mooie en heldere stukken over geschreven).

Zelf wilde ik een zuivelvrije yoghurt maken maar dat bleek niet zo 1,2,3 gebeurd. Kefir heeft namelijk de lactose uit de dierlijke zuivel nodig om zich ‘te voeden’ en zijn werk goed te kunnen doen. 

Ik ben er na een wekenlang experiment uit hoe dit nu het beste te doen. Zo’n 1 keer per week mag de kefir zo’n 24 uur ‘op krachten komen’ in geitenmelk. Dat wordt dan geiten-karnemelk en vindt hier gretig aftrek. De rest van de week mag de kefir in deze kokoscrème (kokosmelk blijft te ‘dun’ vind ik) rondzwemmen. Ik kocht DEZE bij de Sligro en ben het zelf nog nergens anders tegen gekomen. Een andere zuivere variant koop je HIER.
Je kunt er heel leuk mee variëren van zoet tot hartig. Hieronder alvast een aantal mogelijkheden. 

Want ‘bezint eer u begint’ ;-). De kefir is zoooo actief dat ik er nu een klein biologisch yoghurtfabriekje op na houd. Ik maak zo’n 3 a 4 liter per week op het moment haha. Ik kan het wel ‘laten slapen’ in de koelkast, maar voor nu wil ik dat nog even niet. Ik maak er nu mijn bewuste omgeving blij mee.

SONY DSC
Banaan-framboos-kokoskefir Smoothie
Ingrediënten:
250 ml. kokoskefir
1 rijpe banaan
100 gram (bevroren) frambozen
1 el rauwe honing
Bereiding:
Doe alles bij elkaar in een maatbeker en maak er met de staafmixer een lekkere frisse (licht bruisende) smoothie van.
Lekker als ontbijt (de avond tevoren al klaar te maken) of als dessert.
SONY DSC
Kefir dressing
Ingredienten:
100 ml kokoskefir
2 el olijfolie
Snuf peper en zeezout
½ el gedroogde bieslook
½ el gedroogde peterselie
1 tl knoflookpoeder
1 tl uipoeder
4 druppels stevia (optioneel)
Bereiding:
Meng alle ingrediënten door elkaar en laat de dressing nog een paar uurtjes gekoeld in een afgesloten potje op smaak komen.

Je kunt in ieder recept de zuivel vervangen door kokoskefir.Je kunt er bijvoorbeeld ook luchtige pancakes mee bakken.(Vervang de amandelmelk door kokoskefir).

Ook lekker als yoghurtvervanger met cruesli of muesli door de overnight oats (ik gebruik dan 50/50 plantaardige melk en kefir) of maak er deze ijsjes van!
Klaargemaakte kefirdrank kun je ongeveer 7 tot 10 dagen goed houden in de koelkast. Doe wel elke/om de dag dag even de dop van de fles/pot want het opbouwen van koolzuur gaat gewoon door.
Zoals je waarschijnlijk in de link hebt gelezen zijn er ook waterkefirkorrels waarmee je een licht bruisende, probiotische frisdrank kunt maken.
kefir
Geniet, Mandy

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

8 reacties

  1. Hi Mandy! leuk dat je mijn site noemt als plek waar je kefir kunt kopen! Helaas is op het moment mijn kefir weer aan het aangroeien, want ik had amper nog genoeg voor mezelf over:-) Zal wel niet zo heel lang meer duren eer het weer in de shop beschikbaar is hoor:-) O en, iedreen die bij me besteld, krijgt er ook een uitgebreide beschrijving bij en als het af is, ontvang je ook nog eens mijn kefirreceptenboekje.

  2. Hoi mandy,
    Kun je me uitleggen wat het verschil is tussen melk en kefir? melk/zuivel wordt door veel mensen afgeraden. Ik vroeg me af hoe dat zit.
    Groetjes Manon

  3. Hoi Manon,

    Ik persoonlijk raad het niet per definitie af. Heb je een lactose intolerantie oid waardoor je het niet kunt verdragen moet je het uiteraard niet nemen. De voorkeur gaat uit naar zure zuivel. Het liefst van het schaap of de geit, dit kunnen wij mensen beter verteren. Kefir maakt van melk een natuurlijke probiotica die de darmen (en de spijsvertering) helpt. Klik in bovenstaande blog op de gekleurde links voor een meer uitgebreide uitleg. Groetjes, Mandy

  4. 2 erg lekkere recepten! Yum Yum Yum! ????

  5. Hallo Mandy, dank voor de info.
    Kokosmelk is best prijzig, kleine pakjes of blikjes kosten heel wat. Welke gebruik jij?

  6. Hoe maak jij precies je kefir? voeg je water toe?Hoelang laat je het fermenteren, hoe los je het blok op?

  7. Hoi Mirjam. Ik gebruik geen blok. Ik koop een reeds actieve cultuur.

  8. Hoi Hennie, dat klopt. Toch gebruik ik die.

Geef een antwoord