Gisteren mochten we de voorlopig laatste workshopbezoekers verwelkomen. Gelukkig was ook deze laatste een echt feestje! Het thema was SinterKerst. En als extra verrassing kwam er een Pietje een soepje eten, en onze eigen gebakken pepernoten proeven. Er werd ook pepernoten-granola gemaakt. Wie wil daar nu niet de dag mee starten?!
We bakten ei-vrije pepernoten. Ik hoor heel vaak dat kinderen een ei-allergie hebben. Ik vond het dan ook belangrijk om naast de glutenvrije pepernoten op mijn blog, een ei-vrije variant met jullie te delen.
Je vind al een heerlijk granola recept op mijn blog, maar de variant van vandaag is winters en extra feestelijk!
We bakken eerst pepernoten.
Ingrediënten:
250 gr bio speltmeel
100 gr zachte (gras)roomboter
2 tl wijnsteenbakpoeder
80 gr kokosbloesemsuiker (of sukrin)
2 ½ el speculaaskruiden
Eventueel een mespuntje zout als de speculaaskruiden zoutloos zijn
6 el (amandel)melk
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe alle Ingrediënten in een kom, en kneed er met je handen een zachte en soepele deegbal van.
Draai tussen je handen kleine balletjes, en duw ze een beetje plat. Leg alle pepernoten op een bakplaat met bakpapier.
Bak ze in ongeveer 15 á 20 minuutjes goudbruin en knapperig. Laat ze goed afkoelen.
Nu kun je de granola maken!
Ingrediënten:
250 gr havervlokken
3 el gebroken lijnzaad
75 gr gemengde ongezouten en ongebrande noten, grof gehakt
1 el speculaas kruiden
Eventueel een mespuntje zout als de speculaaskruiden zoutloos zijn
1 el kaneel
2 el kokosolie, gesmolten
3 el ahornsiroop
4 el sinaasappelsap
150 gr (spelt)pepernoten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de pepernoten tussen twee bakpapiertjes, en sla ze met een deegroller in grove in stukken. Zet opzij.
Meng alle droge ingrediënten (m.u.v. de pepernotenstukjes), door elkaar. Voeg vervolgens de natte ingrediënten toe, en meng alles nog eens goed met een lepel of spatel.
Spreid het mengsel uit over het bakpapier, en bak de granola voor zo’n 15 minuutjes. Schud (of roer) dan alles even om, zodat de noten niet gaan verbranden. Bak nu nog ongeveer 10 minuutjes. Houd de granola goed in de gaten, zodat er niks verbrand. Laat het goed afkoelen. Meng de stukjes pepernoten erdoor, en bewaar de granola in een luchtdichte pot.
Lekker door een yoghurt naar keuze. Als ontbijt of dessert.
Geniet, Mandy
LV, SV
Naar een idee van: Healthyfoodiemanon