Een cliënt van mij vertelde me pas geleden dat er een vrouwelijke en een mannelijke paprika variant bestaat. Ik wist dat niet! Jij wel?
Als je naar de onderkant van een paprika kijkt heeft deze 3 of 4 ‘hobbels’. De vrouwelijke paprika heeft 4 hobbels aan de onderkant en de mannelijke dus 3 hobbels.
Om te koken en te roerbakken kun je voor het gemak beter de ‘mannetjes paprika’ nemen, deze bevatten veel minder zaadjes. De ‘vrouwtjes paprika’ heeft veel meer zaden en wordt dan ook gebruikt om deze zaden te oogsten. Ze zijn ook zoeter en dus lekkerder om rauw te eten.Verder zijn beiden paprika’s erg gezond. Want naast veel vitamine C ( 2x zoveel als in een sinaasappel!) bevat paprika ook nog eens vitamine E, B1 en B2. En de mineralen calcium, ijzer en natrium.
Een zoete puntpaprika bevat ook nog eens foliumzuur. Handig voor zwangere vrouwen.
Ingrediënten voor 4 porties:
4 paprika’s (rood, geel & oranje)
1 rode peper
2 rijpe tomaten
1 flinke ui
1 teen knoflook
1 ltr groentebouillon
2 el crème fraîche of kokosroom
Zwarte peper & zout
Verse basilicum
Bereiding:
Maak de paprika’s en de tomaten schoon en snijd deze in stukjes. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Snijd de rode peper in fijne ringetjes. Niet te pittig? Haal dan de lijsten en zaadjes eruit.
Verhit wat roomboter of kokosolie in een soeppan. Bak hierin al roerend alle groente voor zo’n 5 minuutjes.
Voeg de bouillon toe en breng dit aan de kook. Laat de soep zo’n 10 minuutjes koken. Draai het vuur laag, en mix de groente fijn met de staafmixer. Breng op smaak met zout en zwarte peper en cayenne peper. Proef! Iedere ‘kok’ proeft tussentijds. 😉
Voeg nu de room toe en mix nog een keer goed. Proef weer. Op smaak? Verdeel dan de soep over mooie kommen en garneer met vers gehakte basilicumblaadjes. Serveer er mijn partybrood met kruidenboter bij.
Geniet, Mandy
SV, GV, KA