Gluten- en zuivelvrije pepernoten

Sinterklaas…wie kent ‘m niet. De man die ieder jaar de zoetbehoefte aanwakkert. Zijn donkere vrienden die piepkleine ronde koekjes met kleurrijke snoepjes in het rond strooien. Je kunt er gewoon niet omheen….Naar eigenlijk! Nu lijk ik wel een (h)eerlijke vervanger te hebben gevonden! Ik zal de goede man eens bellen. Hij moet ook een beetje met de tijd mee blijven gaan…toch?

Pepernoten

Ingrediënten:

125 gr amandelmeel
25 gr kokosmeel
1 tl wijnsteen bakpoeder
¼ tl Keltisch zeezout
2 volle el speculaaskruiden
1 tl chiazaad (optioneel)
3 flinke el kokos palmsuiker
1 bio ei
1 tl vanille essence (extract)
draai zwarte peper

Bereiding:

Meng de droge ingrediënten goed in een kom.

klop het ei en de vanille essence en doe dit erbij. kneed dit tot een bal.

Proef even of de smaak goed is en voeg eventueel wat meer specerijen of zoet toe.

Rol kleine balletjes van het deeg (hoe kleiner hoe knapperiger), snijd deze doormidden en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak in 15 minuten op 180 graden tot ze gaar zijn. Laat even afkoelen in de oven. Bewaar in een luchtdichte doos. Goed voor zo’n 150 gram pepernoten.

PS: hier hebben ze de luchtdichte doos niet gehaald.
PPS: je kunt deze ‘basis’ ook gebruiken voor het maken van een taartbodem.

Geniet, Mandy
LV – SV – GV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

5 reacties

  1. Mandy, is dit groen ondanks de palmsuiker? Of gebruik je of palmsuiker of stevia? Één van beiden?
    Ziet er wel weer lekker uit hoor!
    Groeten Floor

  2. Hoi Floor,

    Bedankt voor je oplettendheid! De Palmsuiker maakt het hartstikke oranje. 🙂
    Ik heb het direct aangepast. Kies je voor alleen stevia blijft het groen.

    Groetjes, Mandy

  3. Hoi Mandy, heb jij enig idee wat ik als (groene) vervanger van amandelmeel kan gebruiken. Dit i.v.m allergie.
    Groeten, Anja

  4. Hoi Anja,
    Als het alleen om amandelen gaat dan kun je in princiepen van iedere nootsoort meel draaien. Ik heb zelf geen ervaring daarmee helaas. Als je gaat experimenteren, laat je me dat dan weten? Groetjes, Mandy

  5. worden deze een beetje knapperig? al een tijdje aan het experimenteren met verschillende kruidnoten receptjes maar ze blijven bij mij telkens een beetje zacht!

Geef een antwoord