Mikkemannen (5)

Ik ben geboren en getogen in het Brabantse land. Het leek me leuk om jullie eens kennis te laten maken met een streekproduct wat hier al sinds 1900 gegeten wordt, wanneer de goedheiligman in ons landje is.
In de schoenmakersgezinnen van De Langstraat was vroeger niet altijd geld om in de Sinterklaastijd speculaaspoppen te kopen. Als voordelige vervanging bakten de bakkers dan Mikkemannen ook wel Houtere Mannen genoemd, poppetjes van brooddeeg die zwarte piet ook in de schoen kon stoppen.Geen bloem van tarwe maar fijn roggemeel kaneel en basterdsuiker, werden de ingrediënten voor de Houtere Man. Goedkoper dan de speculaaspop maar zeker niet minder smakelijk.De naam Houtere Man is waarschijnlijk afkomstig van de houten mal, waaruit de speculaaspop werd gesneden en die ook gebruikt werd voor de vervaardiging van de Houtere Man. Het woord Mikkeman komt van mik, dat is brood van fijn roggemeel.

Zeker is, dat rond 1900 de Houtere Mannen en Mikkemannen al voorkwamen in onze streek. Uiteraard zijn deze voor onze streek zo typische figuren ten opzicht van vroegere tijden niet meer wat ze waren qua smaak en vorm, het is nu een lichtzoet broodje. 

Bloem heeft het roggemeel vervangen, maar de combinatie met basterdsuiker, kaneel en andere kruiden is nog steeds een lekkernij. Vooral wanneer men de Houtere Man voor het eten nog een beetje opwarmt, de open gesneden helften goed met roomboter besmeert en tussen de weer op elkaar gelegde helften, speculaas (KLIK) legt. Suiker kan ook. Genieten!(info: heemkundegroep)

Hieronder vind je de Puur en Lekker Leven versie van deze broodjes. (Brooikes meej goej botter en een spicloaske) 😉 Of in dit geval met wat kokosbloesemsuiker.

DSC00786

Ingrediënten:

75 gr. amandelmeel
1 el gebroken lijnzaad
2 el psylliumvezels (colon clean)
2 tl wijnsteenzuur bakpoeder
1/4 tl Himalaya zout
1/2 tl kardemom
1/2 tl kaneel
3 tl kokosbloesemsuiker (gebruik sukrin voor koolhydraatarm)
2 el kokosolie, vloeibaar
2 eieren
75 gr. (geiten) roomkaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een ovenplaat met bakpapier.

Mix de droge ingrediënten allemaal goed door elkaar in een kom, en zet op zij.
Doe de eieren met de roomkaas en kokosolie in een maatbeker en mix dit een minuutje met de staafmixer.

Meng de droge en natte ingrediënten goed door elkaar, en laat dit zo’n 5 minuutjes staan.

Verdeel 5 hoopjes beslag over de bakplaat, ze lopen nog wat uit.
Bak de Mikkemannen in zo’n 18 minuutjes gaar.

Geniet (en heb lief), Mandy
SV – GV – LV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord