Gekruide artisjokken

Het artisjokseizoen is weer aangebroken!

Artisjokken zijn de bloemknoppen van een distel. Deze grijs-groene bloemknoppen bestaan uit veel kleine blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen. Op deze bloembodem (het ‘hart’ genoemd), groeit een soort harig ‘hooi’.

De bloemknoppen worden geplukt voordat ze in bloei gaan. Laat je een artisjok doorgroeien, dan gaan de blaadjes open en groeit het ‘hooi’ dat binnenin zit uit tot een prachtige paarse bloem.Een bloeiende artisjok is niet meer eetbaar.

Artisjok werkt vochtafdrijvend en stimuleert de reiniging van je lever. Het zorgt ook voor een betere vetverbranding, schakelt je stofwisseling naar een hoger toerental en houdt de bloedsuikerspiegel laag.

Het duurde bij mij even voordat ik het aandurfde deze groenten klaar te maken. Ik weet niet, het leek me gewoon lastig. Niks is minder waar! Het is eigenlijk gewoon een kwestie van koken. En heerlijk dat ze zijn. De moeite waard om je er eens aan te wagen. Gezond en het staat heel feestelijk op tafel.

Ingrediënten artisjokken:

2 artisjokken
(1 artisjok per persoon als bijgerecht)
sap van een halve limoen
4 takjes rozemarijn
de blaadjes van 5 takjes tijm
1 teen knoflook
zeezout en peper naar smaak
1 el olijfolie
1 laurierblaadje

SONY DSC

Ingrediënten vinaigrette:

½  el suikervrije mosterd
½ el vers geperst citroensap
½ el appelazijn
100 ml extra vergine olijfolie
zeezout en versgemalen peper

Bereiding vinaigrette:

Doe alle ingrediënten (met uitzondering van de olie) in een royale kom en sla er met een garde een mooie, egale dressing van.

Je voegt de olie super langzaam toe, terwijl je blijft kloppen met je garde. Niet stoppen. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker en mooier de vinaigrette wordt.  Zet opzij.

Bereiding artisjokken:

Doe de rozemarijn, tijm, knoflook, peper, zout en olie in een keukenmachine en draai er een egaal papje van. Zet opzij.

Dompel de artisjokken enkele malen onder in ruim koud water. Schud uit en druk daarna de bloemen wat open door kracht op de steel uit te oefenen en de bloem op een harde ondergrond te zetten. Breek daarna de stelen direct onder de bloemhoofden af. (De steel is ook eetbaar als je hem goed schilt). Smeer de onderkant van de artisjok goed in met citroensap, om verkleuren te voorkomen.

SONY DSC

Verdeel het kruidenpapje over de 2 bloemen tussen de blaadjes.

Kook de artisjokken in ruim kokend water waaraan limoensap en het laurierblaadje aan is toegevoegd. Laat de artisjokken (tijd is afhankelijk van de omvang van de artisjokken) 35-45 minuten zachtjes koken. Leg een bord op de artisjokken in de pan voordat de deksel erop gaat. Zo blijven ze mooi onder water.

Wanneer een blaadje gemakkelijk kan worden losgetrokken zijn de artisjokken gaar. Laat de artisjokken na het koken met de bloemknoppen naar beneden gekeerd uitlekken en gedeeltelijk afkoelen.

Tip: trek met je vingers, de blaadjes van de bloemknoppen af, doop ze in de vinaigrette en zuig het dikkere gedeelte van de blaadjes (onderzijden) leeg.

SONY DSC

SONY DSC

Verwijder met een lepel, zodra de meeste blaadjes zijn leeggezogen, het hooi’ dat zich op de bodem van de artisjokken bevindt. Dit is niet eetbaar. Snijd daarna de bodem (het lekkerst voor het laatst) in stukken, doop deze in de vinaigrette en eet ook deze op.

TIP: Je kunt hele gekookte artisjokken ook vullen met bijvoorbeeld een homemade garnalen-, ei-, of kipsalade (blaadjes openvouwen zoals op de onderste foto) en  het hooi wegsnijden, dan is er ruimte om te vullen)

Geniet, Mandy
LV – SV – GV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord