Intermitterend Vasten

Ik ben sinds een paar dagen aan het vasten. Er zijn verschillende manieren van intermitterend vasten/intermittend fasting (IF). Ik ben bekend met de voordelen, die ik zo zal delen. Maar ik ben er zelf nog nooit eerder aan toegekomen om eens te voelen wat het voor mij doet. Toch bleef ik nieuwsgierig….

Intermittent fasting (afgekort: IF) is geen dieet. Het schrijft niet voor wàt je eet, maar wanneer en hoe lang je wel en niet eet. Ik heb gekozen voor de 16:8 methode. Dan eet je 8 van de 24 uur wel, en 16 uur niet. In mijn geval betekent dat, dat ik eet tussen 10:00 en 18:00 uur. Ik ben na de feestdagen ook gestopt met suiker snoepen (looooove de crème brûlée chocolade van Lindt) en heb m’n koolhydraat-inname terug geschroeft. Ik tel (nog steeds) geen calorieën, koolhydraten of andere macro’s.

Jeeeeeetje wat een ellende! Ik ga het niet mooier maken dan het is. De eerste 3 dagen ben ik op pure wilskracht doorgekomen. Honger, hoofdpijn, koud! Echte detox-verschijnselen. In de avond van dag 3 voelde ik een ‘shift’. Ik kreeg het wat warmer, en de hoofdpijn zakte. Dag 4 stond ik op zonder honger, en voelde ik me al wat meer helder. Top! Doorzetten wordt beloond. 😉

Er wordt al tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek gedaan naar intermitterend vasten. Uit deze onderzoeken blijkt steeds weer dat er veel gezondheidsvoordelen zitten aan een bepaalde tijdsperiode (14 uur of meer) niet eten. Het goede nieuws is dat ze er uiteindelijk allemaal op neerkomen dat je er meer energie van krijgt! Hierbij enkele van de belangrijkste voordelen op een rijtje:

Herstel van lichaamscellen

Spijsverteren kost je lichaam best veel energie. Als je een tijdje vast, heeft je lichaam meer energie voor het herstel van lichaamscellen. Bij vasten komt er een proces op gang waarbij beschadigde cellen zichzelf kunnen herstellen en het nodige afvalmateriaal uit de cellen kan worden verwijderd.

Vermindering van ontstekingen

Ontstekingen liggen aan de basis van gebrek aan energie en veel chronische ziektes. Ze verzwakken namelijk je mitochondriën: je oplaadbare energiecentrales die je graag te vriend wilt houden. Intermitterend vasten helpt mee om chronische ontstekingen te verminderen en dus je mitochondriën te versterken.

Herstel van insulinegevoeligheid

Een flink schommelende bloedglucosespiegel maakt moe en ziek: het is een enorme energieslurper. Intermitterend vasten zorgt voor herstel van je insulinegevoeligheid, waardoor je bloedglucosespiegel stabieler zal worden. Hiermee wordt de kans op overgewicht en diabetes 2 aanzienlijk verlaagd.

Toename van de productie van groeihormoon

Door periodiek te vasten zal de productie van je groeihormoon toenemen (vooral in combinatie met beweging). Ik kies voor een dagelijkse wandeling van tenminste 30 minuten. De belangrijkste functie van groeihormoon is dat het helpt bij de reparatie en groei van lichaamscellen en weefsels. Meer groeihormoon betekent sneller herstel van kwalen en klachten. Groeihormoon stimuleert je lichaam ook om energie te verbranden uit je vetreserves en helpt mee bij spieropbouw.

Verlaging van de kans op hart- en vaatziektes

Afname van ontstekingen en herstel van insulinegevoeligheid betekent op zich al een verminderde kans op hart- en vaat- ziektes. Daarbij kan intermitterend vasten ook nog meehelpen een hoge bloeddruk te verlagen en heeft het een gunstig effect op een verhoogd LDL-cholesterol en verhoogde triglyceriden. Nog meer factoren die meehelpen je hart en bloedvaten gezond te houden.

Vertraging van vroegtijdige veroudering

De enige bewezen methode bij ratten om ze langer gezond te laten leven is door de inname van calorieën te verminderen. Ze leven dan soms 80 procent langer. Het lijkt erop dat met intermitterend vasten (bij ratten) net zulke goede resultaten kunnen worden behaald. Aangezien intermitterend vasten zoveel gezondheidsvoordelen oplevert (zie hierboven), ligt het in de lijn der verwachting dat vertraging vroegtijdige veroudering niet alleen voor ratten maar ook voor mensen geldt.

Als laatste: het helpt mee met afvallen

Alles wat meehelpt om af te vallen als je overgewicht hebt, helpt ook mee om meer energie te krijgen. Door intermitterend vasten wordt het lichaam aangezet om over te stappen van glucoseverbranding naar vetverbranding. Als het lichaam weer leert om vet te verbranden, zal het minder zeuren om zoetigheid en snelle koolhydraten, wat ook weer meehelpt bij afvallen.  Intermitterend vasten versnelt ook je stofwisseling waardoor afvallen makkelijker wordt. Doordat je niet lange tijd vast gaat je stofwisseling niet omlaag in komt je lichaam niet in de spaarstand terecht.

Maak het jezelf makkelijk: kies voor tijdvenster-vasten (bijvoorbeeld 16:8)

In hoeverre intermitterend vasten kan bijdragen aan een hoger energieniveau voor jou, hangt af van de manier waarop je het doet en hoe jouw lichaam hierop reageert.

Bouw het langzaam op! Is jouw normale periode van vasten slechts 8 uur, breid dit dan stapje voor stapje uit naar 12 uur. Daarna kun je het nog wat verder oprekken. Doe het ook niet 7 dagen per week anders gaat je stofwisseling zich hieraan aanpassen. Blijf je lichaam steeds weer verrassen en eet op wisselende tijden

De grootste voordelen van intermitterend vasten kun je uiteraard alleen verkrijgen als je ten eerste zo gezond mogelijk eet, en ten tweede als je daar het tijdvenster ook wat minder eet dan gebruikelijk.

Ga dus niet bunkeren voordat de periode van vasten begint, vooral niet als je wilt afvallen.

Let op: het is niet voor iedereen: jouw lichaam heeft altijd gelijk!

Het blijft wel belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Het kan zijn dat het in jouw situatie niet zo’n goed idee is om te vasten, bijvoorbeeld je als herstellende bent van een operatie, een ziekte, zwanger bent of al een laag gewicht hebt. Ben je te mager, zorg er dan vooral voor dat je juist niet minder eet. Voel goed of dit wel een geschikte methode voor jou is als je meer energie wilt. Het kan zijn dat ‘grazen’ (6x per dag eten) voor jou juist wel een geschikte methode is.

Als je verslaafd bent aan suiker of schommelt je bloedglucosespiegel nog flink, dan heeft je lichaam juist meer baat bij juist regelmatig eten. Bouw het intermitterend vasten dan heel langzaam op of laat het (nog even) achterwege.

Blij zelf voelen en nadenken!

Geniet, Mandy

Bron van de voordelen: Energieke Vrouwenacademie

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.