Een koolhydraatarme broodvervanger daar word je toch blij van? Ik zeg altijd dat brood en boordvervangers alleen maar een transportmiddel zijn, van beleg naar het gat onder je neus. Toch blijft het handig. Zolang de basis van je menu groenten blijft en je afwisselt qua transportmiddel, is dat helemaal prima!
Tip: begin de dag eiwitrijk zoals bijvoorbeeld met deze broodjes. Voor de stofwisseling van eiwitten is meer energie nodig. Je verbrandt dus meer calorieën, krijgt minder snel weer honger en het vult goed.
Ik heb meerdere eiwitrijke, koolhydraatarme broodvervangers op mijn blog staan, zoals het Bont Broodje, het Kaas-Uien Broodje, de Knoflookbroodjes maar bijvoorbeeld ook crackers met pit. De Oopsies staan er vanaf nu ook bij.
Zoooo niet door mij bedacht en zo niet nieuw…maar goed, mogelijk dat er toch weer lezers onder jullie zijn, die het niet kennen of het fijn vinden het recept hier in de receptenindex terug te vinden.
Oopsie (oepsie), klinkt alsof het ontstaan is uit iets wat in eerste instantie mislukt leek, maar toch goed uitgepakt bleek te zijn. Ik vind luchtig eierbroodje net even wat beter passen qua naam, maar een kniesoor die zich daarmee bezig houdt. 😉
Als ik zo eens her en der wat lees op het wereldwijde web, wil het bakken van deze broodjes niet altijd even goed lukken en vergt het wat oefening. De mijne mochten meteen de eerste keer lukken (lucky me).
Ik vind het een erg gezellig hapje. Wij gebruikten ze als hamburgerbroodjes en bakten er de volgende ochtend tosti’s van. Je kunt ze ook als pizza beleggen. Zo ‘s ochtends uit het broodrooster waardeer ik ze het meest. Ik eet er dan 4.
Als je tijdens het bakproces even door het glas in de oven kijkt, denk je non de pie dat worden me toch luchtige broodjes! Wanneer je de oven opendoet zakken ze even vrolijk in elkaar, dat hoort zo. Ze worden ook niet knapperig (het blijft toch stiekem gewoon een omeletje hè).
TIP: werk met vetvrije en droge werkmaterialen, hierdoor daalt het mislukrisico.
Ingrediënten voor 8 broodjes:
3 eieren
100 gr (geiten) roomkaas
¼ tl zeezout
½ tl wijnsteenzuur bakpoeder
1 tl kruidenboter kruiden (of andere kruiden naar smaak)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Splits de eieren. Meng het eigeel goed (klontvrij) met de geitenroomkaas, het zeezout en de kruiden.
Zet opzij.
Klop de eiwitten samen met het bakpoeder in een vetvrije bak, tot mooie glanzende pieken.
Spatel rustig het gele eimengsel door de stijve eiwitten en houd het luchtig.
Schep 8 (redelijk) gelijke hoopjes, met wat tussenruimte op de bakplaat en schuif deze voor zo’n 20 minuutjes de oven in. Maak daarna de oven even open, draai eventueel de ovenschaal om (voorin/achterin), en druk de hoopjes wat aan. Je hoort ze dan wat sissen, dat is helemaal goed, hoe minder ze sissen hoe minder sponzig je er straks in bijt. Zet ze nog (voor tenminste) 15 minuutjes terug.
De broodjes zijn prima per stuk in te vriezen, of een dag of 3 te bewaren in een afgesloten bak in de koelkast. Dan vind ik ze dus belegd met bijvoorbeeld geitenkaas of vleeswaren naar keuze, mega lekker uit het broodrooster of tosti-ijzer. Blijf erbij, zodat ze niet zullen verbranden.
Niet al te briljante telefoonfoto van mijn hand
Geniet, Mandy
KA – SV – GV
Hoi, ze staan nu in de oven. Maar hoe krijg je 8 bolletjes? Door het samenvoegen met het eigeel wordt het toch min of meer weer vloeibaarder, dus het loopt op het bakblik gewoon uit.
Het worden ook meer schijfjes dan bolletjes. 🙂 Je hebt gelijk.