Stokbrood

Soms heb je van die dingen die je mist binnen je ‘nieuwe’ leefstijl. Ik heb dat bijvoorbeeld met stokbrood. Een lekker stokbroodje bij de soep, de mosselen of bij wat homemade salades tijdens een feestje, of als aanvulling op een buffet. Daar ging ik dus eens mee aan de slag. 

Nou, dat duurde wel even hoor, voordat het werd zoals ik voor ogen had. Het was eigenlijk de eerste keer al heel lekker, maar de vorm heeft in dit geval toch ook wel een hele belangrijke rol. Hoe ik het ook boetseerde, het bleef als een soort van vloerbrood uit de oven komen. 

Nu bleek het allemaal een stuk makkelijker te kunnen. Je kunt bij een groot winkelconcern in Nederland voor een klein bedrag gewoon een stokbrood bakvorm (KLIK) kopen. Probleem opgelost! Ik bekleed de vorm met bakpapier en maak met deze hoeveelheid beslag 2 stokbroden. 

Al vergt het even wat handigheid (hoe vaker ik het maakte, hoe vlotter het ging), is het echt de moeite waard. Geen stokbroodvorm? Bak dan een vloerbrood of 4 platte (pita) broodjes. Lijkt me ook allemaal heerlijk! 

Ik deed er kruidenboter kruiden doorheen. Dat mag uiteraard en is niet perse nodig, maar wel ernstig lekker! 

DSC00292
DSC00310

Ingrediënten:

4 eieren
2 eiwitten
80 ml kokosmelk
2 el gesmolten kokosolie
30 gr kokosmeel
½ tl zeezout
1 el kruidenboter kruiden (Piramide) (optioneel)
2 tl wijnsteenbakpoeder

Bereiding:

 

Verwarm de oven voor op 175 graden en voorzie een middelgrote bakplaat, of een stokbroodvorm van bakpapier.
Mix in een grote kom, de eieren, eiwitten, kokosmelk en kokosolie luchtig.
Meng in een andere kom de psyllium vezels, kokosmeel, kruiden, zeezout en bakpoeder goed door elkaar.
Schep de twee mengsels luchtig door elkaar.
Laat dit voor een minuutje of 2-3 rusten, dan kan het deeg wat vaster worden.
Vorm met de (vochtige hand en behulp van het papier) 2 lange, dunne stokbroden in de vormen, of 1 vloerbrood op een bakplaat. Kerf er met een mes in de lengte een snede in. (voor de look)
Bak 55 tot 60 minuutjes. Draai de bakplaat na 25 minuutjes in zijn geheel om. Het brood zal wat rijzen en donker worden, dan is het nog niet gaar. Het duurt een langere tijd voordat het stokbrood goed gebakken is.
Geniet, Mandy
KA – LV – SV – GV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

6 reacties

  1. Ziet er goed uit.

  2. Moet je de eiwitten eerst stijf kloppen en kun je de psylium vervangen door iets anders?

  3. Je klopt eiwitten niet apart maar direct met de eieren en kokosmelk en kokosolie en je kunt de psyllium niet vervangen. Deze vezels zorgen in dit geval voor de broodbite.

  4. dank je wel voor je snelle antwoord

  5. Ik krijg geen stevig deeg. ik heb al extra psyllium vezels toegevoegd. Ik gebruik vlozaad, dat is toch hetzelfde?

Geef een antwoord