Stokbrood

Soms heb je van die dingen die je mist binnen je ‘nieuwe’ leefstijl. Ik heb dat bijvoorbeeld met stokbrood. Een lekker stokbroodje bij de soep, de mosselen of bij wat homemade salades tijdens een feestje, of als aanvulling op een buffet. Daar ging ik dus eens mee aan de slag. 

Nou, dat duurde wel even hoor, voordat het werd zoals ik voor ogen had. Het was eigenlijk de eerste keer al heel lekker, maar de vorm heeft in dit geval toch ook wel een hele belangrijke rol. Hoe ik het ook boetseerde, het bleef als een soort van vloerbrood uit de oven komen. 

Nu bleek het allemaal een stuk makkelijker te kunnen. Je kunt bij een groot winkelconcern in Nederland voor een klein bedrag gewoon een stokbrood bakvorm (KLIK) kopen. Probleem opgelost! Ik bekleed de vorm met bakpapier en maak met deze hoeveelheid beslag 2 stokbroden. 

Al vergt het even wat handigheid (hoe vaker ik het maakte, hoe vlotter het ging), is het echt de moeite waard. Geen stokbroodvorm? Bak dan een vloerbrood of 4 platte (pita) broodjes. Lijkt me ook allemaal heerlijk! 

Ik deed er kruidenboter kruiden doorheen. Dat mag uiteraard en is niet perse nodig, maar wel ernstig lekker! 

DSC00292
DSC00310

Ingrediënten:

4 eieren
2 eiwitten
80 ml kokosmelk
2 el gesmolten kokosolie
30 gr kokosmeel
½ tl zeezout
1 el kruidenboter kruiden (Piramide) (optioneel)
2 tl wijnsteenbakpoeder

Bereiding:

 

Verwarm de oven voor op 175 graden en voorzie een middelgrote bakplaat, of een stokbroodvorm van bakpapier.
Mix in een grote kom, de eieren, eiwitten, kokosmelk en kokosolie luchtig.
Meng in een andere kom de psyllium vezels, kokosmeel, kruiden, zeezout en bakpoeder goed door elkaar.
Schep de twee mengsels luchtig door elkaar.
Laat dit voor een minuutje of 2-3 rusten, dan kan het deeg wat vaster worden.
Vorm met de (vochtige hand en behulp van het papier) 2 lange, dunne stokbroden in de vormen, of 1 vloerbrood op een bakplaat. Kerf er met een mes in de lengte een snede in. (voor de look)
Bak 55 tot 60 minuutjes. Draai de bakplaat na 25 minuutjes in zijn geheel om. Het brood zal wat rijzen en donker worden, dan is het nog niet gaar. Het duurt een langere tijd voordat het stokbrood goed gebakken is.
Geniet, Mandy
KA – LV – SV – GV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Een aantal jaren geleden had ik veel overgewicht. Ik was ongelukkig met mijn voorkomen en was veel moe. Ik koos voor afslanken met een totaal voedingsprogramma. Ik viel hiermee 37 kilo af.Ik wist natuurlijk maar al te goed dat als ik zou gaan leven zoals ik voorheen deed, ik het lichaam zou krijgen wat ik had (met de daarbij behorende kwaaltjes). 1 ding wist ik zeker, dat wil ik niet meer! Ik ben op zoek gegaan naar een leefstijl die bij mij zou zorgen voor gewichtsbehoud, energie en een goed humeur.

5 reacties

  1. Moet je de eiwitten eerst stijf kloppen en kun je de psylium vervangen door iets anders?

  2. Je klopt eiwitten niet apart maar direct met de eieren en kokosmelk en kokosolie en je kunt de psyllium niet vervangen. Deze vezels zorgen in dit geval voor de broodbite.

Geef een reactie