Boekweit brood met een bite

Er ontsproot….een brood (dat rijmt), deze week in de Puur en Lekker Leven keuken. Eens in de zoveel tijd schep ik onze voorraadkast leeg, en kijk wat er zoal nog in te vinden is en welke verpakkingen zijn aangesproken. Nu waren dat boekweitkorrels waar ik deze heerlijke boekweitcrème (KLIK) van maak, en boekweitmeel. Boekweit is geen graan, maar een duizendknoopsoort met driekantige vruchtjes, die qua samenstelling lijkt op graan. Het bevat geen gluten en is een van de beste bronnen van plantaardige eiwitten. Rijk aan vitamine B, magnesium, koper, kalium, fosfor, flavonoïden en antioxidanten. En het houdt de bloedsuikerspiegel ook nog eens mooi stabiel.

Nu is boekweit van zichzelf een beetje bitter. Ik vind dan ook, dat het een milde tegenhanger nodig heeft om een smaakvol brood te worden. Ik gebruikte amandelmeel. Ook dat heb ik standaard in huis en het is net als boekweit, glutenvrij. 

Je kunt boekweitkorrels roosteren in een droge pan dan heet het (opeens) kasha. Ik vind dat lekker. Een beetje popcorn-, nootachtig qua smaak. Lekker door salades maar ook superlekker in dit brood. Dat heb ik dan ook gedaan.

Toen het brood mooi en warm uit de bakvorm kwam, bedacht ik me…het is een vegan broodje geworden! Maar iemand op Facebook wees me (in alle vriendelijkheid) op de eiwitten. Haha, niet vegan dus (blondje) maar vegetarisch. Het is stoer (lekker stevig) en schattig (qua formaat) tegelijk.  En ja vrouwen kunnen brood schattig noemen. De bite is luchtig met een knapperige verrassing! De smaak is nootachtig. Ik ben er zelf echt positief van onder de indruk.  

Boekweitbrood

Ingrediënten:

120 gr. amandelmeel (of ander glutenvrij meel)
65 gr. boekweitmeel
3 tl wijnsteenzuur bakpoeder
¼ tl zeezout
2 eiwitten
240 ml amandelmelk (of andere suikervrije, plantaardige melk)
100 ml kokosolie, vloeibaar
2 el boekweitkorrels, geroosterd in de pan
sesamzaad ter garnering (of andere zaden of pitten)

Bereiding:

Voorzie een kleine cakevorm (circa 9×19 cm) van bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de meelsoorten door elkaar samen met het zeezout en het bakpoeder. Schep er daarna ook de geroosterde boekweitkorrels door.

Spilts 2 eieren en doe de eiwitten in een maatbeker. Mix deze ietwat luchtig met een staafmixer. Schenk de amandelmelk erbij en mix nog een keer. En doe dit nogmaals nadat je de kokosolie hebt toegevoegd.

Schenk het eiwitmengsel bij het meel en meng dit goed door elkaar. Doe het deeg in de met bakpapier beklede cakevorm. Verdeel er eventueel wat sesamzaadjes over.

Bak het brood zo’n 50 tot 55 minuutjes. Ik draai het altijd na zo’n 30 minuutjes even om. Dan wordt het aan alle kanten even bruin en gaar.

Ik snijd het in 14 plakjes. Je kunt het goed invriezen, mocht dat nodig zijn. Roosteren is ook heerrrlijk!

Geniet, Mandy
LV – GV – SV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken.Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven.Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'.Wees welkom.

2 reacties

  1. O grappig ook een boekweitbrood. Ik heb vandaag m'n aller, allereerste zuurdesembrood, ook een boekweitbrood, gebakken met lange rijstijd. Heerlijk ook.

    Wat anders: hoe zie jij het verhitten van noten(meel)? Ik dacht dat dat niet zo goed was voor de vetten? Of doe jij die concessie?

    1. Wat leuk! 😀 Klopt, al kies ik ervoor niet boven de 180 graden te gaan.

Geef een reactie