Ik heb dit jaar gekozen voor een licht kerstmenu. Vaak eet je op dit soort dagen toch al meer dan gewoonlijk. 3 gangen is hier bijvoorbeeld al geen dagelijkse kost. Ik weet natuurlijk niet hoe dat bij jou is.
Verder begin je de dag vaak feestelijk met een uitgebreid ontbijt/lunch/brunch gebeuren. Dan nog wat feestelijks bij de koffie, en een hartig hapje bij de borrel. Dan komen die 3 gangen er nog eens achteraan. Ik dacht licht is leuk! Ik vroeg aan mijn workshopbezoekers, die in een besloten groep op Facebook rondzwemmen, wat willen jullie graag eten met kerst? 1 dame was heel duidelijk…vis! (rondzwemmen, vis….hoe leuk).
Zo kwam het dat het vis werd. Hele lekkere vis. Kabeljauw die op een lage temperatuur in de oven gaat en er zo zacht als boter en gaar uitkomt. Culinaire kabeljauw, ik kan niet anders zeggen. In combinatie met de heerlijke pastinaakpuree uit een eerdere blogpost, genieten van de bovenste plank.
Ingrediënten (4 porties):
1 teentje knoflook
1 (bio) citroen
1 handvol verse peterselie, krul of plat
150 ml olijfolie, extra vergine
halve rode peper, zonder lijsten en zaden
Zeezout
4 kabeljauwfilets van 100-125 gram
50 gr rauwe macadamianoten, gehakt
Bereiding:
Rasp de schil van de citroen dun, er mag geen wit meekomen. Zet opzij.
Snijd de peterselie grof en doe hem in de beker van de staafmixer met de 150 ml olijfolie. Draai even tot de peterselie
gepureerd is.
Houd 50 ml van de peterselieolie apart en meng de rest van de olie (100 ml) met de citroenrasp, fijn gehakte rode peper en knijp de knoflook er met een knijper boven uit. Meng goed. Doe de citroen-peper-knoflook-olie in een flinke, ondiepe bak.
Zout de kabeljauwfilets en haal ze daarna goed maar voorzichtig, helemaal door de citroen-peper-knoflookolie. Dek af met folie en zet dit ongeveer een uurtje in de koelkast.
Leg de gemarineerde filets in een ovenschaal en zet ze voor zo’n 25 minuutjes in de oven. Zet die aan op 100 graden
(heteluchtoven) of 120 graden (andere oven),
zonder voor te verwarmen.
Bak ondertussen de macadamianoten in een droge koekenpan bruin. Zet opzij.
Haal na 25 minuutjes de kabeljauw uit de oven.
Schep op 4 borden wat
pastinaakpuree (KLIK) en leg er een stukje kabeljauwfilet naast. Druppel er wat van de peterselieolie die je bewaard hebt overheen, en garneer met de gebakken noten.
Serveer met groenten naar keuze. Op de foto zie je gestoomde broccoli en wortellinten.
Geniet, Mandy
SV – GV – LV -KA (zonder puree)