Druilerigheid buiten zorgt voor bedrijvigheid in de feel-good-kitchen!
Zoals jullie wel gemerkt hebben ben ik niet zo van de extraatjes. Naar mijn mening heeft je lichaam gezonde, onbewerkte (lees herkenbaar voor onze voorouders) voeding nodig om je zo goed mogelijk te voelen. Wil je ook een gezond gewicht behouden dan denk ik dat dit ook wel een groot gedeelte met inname en verbruik te maken heeft. Ik heb wel eens de uitspraak gehoord dat afvallen voor 20% in ‘de sportschool’ (lees beweging) gebeurt en de overige 80% in de keuken. Ik zeg dus niet dat je weinig moet eten. Als je op de door jouw uitgekozen eetmomenten goed voor jezelf zorgt, zal de behoefte aan tussendoortjes minder worden.
Maar soms is het feest. Let op: Soms met een hoofdletter S. Onze Westerse soms en af-en-toe komen veel vaker voor dan we ons bewust zijn. We kunnen iedere dag wel iets ‘vieren’. En de uitspraak; ‘aaaah, dat moet toch af-en-toe kunnen’ wordt door hele volksstammen meer dan 3 keer per week gebruikt. Ook hier kun je het 80-20 principe weer toepassen zoals hierboven. 80% van de tijd ‘trakteer’ je je lichaam op gezonde en voedzame voeding en luister je naar ‘die witte op je linkerschouder’. 20% van de tijd krijgt ‘die zwarte op je rechterschouder’ zijn zin. Wat je op zo’n moment zeker niet mag vergeten is: genieten! Ook nadat de (onweerstaanbare) keuze onder je neus verdwenen is. Dus niets van; oh, had ik dat nu maar niet gedaan, ik ben echt zwak en ik voel het rechtstreeks naar mijn dijen schieten. Dat zijn geen helpende gedachten. Zo veroorzaak je stress wat weer voor een verhoogde cortisol-spiegel zorgt (hierover in een later blog meer), wat op zijn beurt eerder zorgt voor gewichtstoe- dan afname.
Van 1 dag gezond leven word je niet gezonder of slanker en van 1 dag zondigen niet ongezonder of dikker. Zolang je jezelf af-en-toe alleen trakteert op 9-ens en 10-en en de rest van de tijd (de andere 292 dagen van het jaar), regelmatig beweegt (kies voor een vorm die je als fijn ervaart), op tijd ontspant en voor een gezonde en voedzame voedingsstijl kiest (verse groenten, vlees, vis, fruit, noten, verse kruiden en eieren). Dan zul je snel merken wat dit in positieve zin voor je doet. Zowel lichamelijk als geestelijk. Het proberen waard toch?
Mocht je tijdens je af-en-toe momentje toch graag wat opletten (qua geraffineerde suikers, zuivel e.d.) dan heb ik hier een echte traktatie voor je. Deze heerlijke plaat-koek kun je sowieso zonder schuldgevoel eten. 😉 Genieten is namelijk heel menselijk en gezond!
Rabappel-Kruimel-Koek (8-9 stukken)
200 gr amandelmeel
70 gr kokosolie
1 tl bakpoeder
1 ½ el suikervrije appelstroop
50 gr havermout (ook glutenvrij verkrijgbaar)
snufje Keltisch zeezout
1 el kokosrasp
100 gr gehakte pecannoten voor de toppingIngrediënten voor de vulling:
3 appels (gewassen en klokhuizen verwijderd, bij biologische appels kan de schil er best omblijven)
3 flinke stengels schoongemaakte (met bijvoorbeeld een dunschiller) rabarber
5 (Medjool) dadels
1 el kaneel
sap van 1 limoen
Bereiding taartbodem:
Meng het amandelmeel samen met de (in stukjes gehakte) kokosolie door elkaar.
Doe dit lekker met je handen zodat de kokosolie goed door het deeg verdeeld wordt. Voeg hierna het bakpoeder, de stroop, de havermout en een snuf zout toe en kneed het geheel net zolang door elkaar tot het alles goed gemengd wordt.
Verdeel het mengsel in tweeën en verspreid iets meer dan de helft uit over een ingevette springvorm (van ca. 18 cm). Druk het goed aan.
Bereiding vulling:
Snijd de appels, de rabarber en de dadels in stukjes en hak ze samen in een keukenmachine tot een (grove) moes. Ik heb dit met de staafmixer gedaan met gevaar voor eigen leven. Een keukenschort is dan zeer gewenst!
Roer hier de kaneel doorheen en spreid het appelmengsel gelijkmatig over de taartbodem uit.
Bereiding topping:
Verdeel de resterende helft van het taartbeslag samen met 100 gram gehakte pecannoten al kruimelend over de rabappelmoes laag.
Bak de taart in ongeveer 30-35 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Laat de koek goed afkoelen voordat je de springvorm verwijderd.
GV – LV – SV