Koffie maakt gelukkig

Of de kop van deze blog nu waarheid is…..dat zal heel persoonlijk zijn.

Een paar weken geleden woonde ik in Den Bosch bij Cremecoffee and pastry een heuse barista workshop bij. Want even onder ons, koffie en ik zijn vrienden….nouja, beste vrienden…ok ik kan niet zonder koffie.
I know…niet goed, maar het is wel zo. Alles met TE ervoor is niet goed zegt mijn moeder en dat geldt dus ook voor koffie. 

Laten we het over enkele kopjes per dag hebben, dat is namelijk helemaal oké. Koffie heeft met name door de cafeïne niet zo’n goede naam opgebouwd maar toch kent het ‘bakkie troost’ ook behoorlijk wat gezondheidsvoordelen (gelukkig). 😉

Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Onderzoeken hebben aangetoond dat koffie drinken een remmend effect heeft op de ontwikkeling van diabetes type 2. Daarnaast hebben onderzoekers ook ontdekt dat de glucose opname door het lichaam wordt verdubbeld als je koffie drinkt, wat een positief effect heeft als je last hebt van een verhoogde bloedsuikerspiegel (Oba et al, 2010). 

Bij regelmatig koffie drinken loop je aanzienlijk minder risico op de ziekte van Parkinson. Onderzoekers hebben ontdekt dat koffie zeer goed beschermt tegen de ziekte van Parkinson (Webster et al., 200). Zelfs de farmaceutische industrie is nu bezig met het ontwikkelen van medicijnen die de effecten van koffie op de hersenen imiteren.

Koffie is goed voor de darmflora. Onderzoeken hebben aangetoond dat koffie de activiteit van de “goede” Bifidus bacterie bevordert, wat kan helpen om de balans van de darmflora gezond te houden. (Jaquet e al., 2009) (bron: Jesse van der Velde)

Daarnaast zijn er onderzoeken gedaan naar koffie en emotie en ook daar kwam koffie positief uit de bus. Als we uitgaan van 3 kopjes per dag kwamen daar de volgende emoties bij kijken. Het eerste kopje in de ochtend: actief, energiek en vriendelijk. Het tweede kopje koffie in een sociale setting: verlangen, vriendschap, tevredenheid. En het derde (spontane) kopje koffie: gelukzaligheid, kalmte en rust. 

Je hoeft nu natuurlijk niet als een bezetene aan de koffie als je dit nooit dronk, maar de koffiedrinkers onder ons kunnen deze voordelen toch maar mooi in de zak steken. 😉 We praten hier dan wel over de zwarte bak. 

Terug naar de workshop:

Er werd door Joyce (professioneel barista net als haar broer Rick (de eigenaar), wat verteld over de herkomst en er stond wat lekkers op tafel bij binnenkomst (helaas niet puur en lekker leven proof maar wel uit eigen keuken en ach, voor een keertje). Balans blijft het toverwoord. 🙂

Ik leerde die avond onder andere dat de doorlooptijd de smaak bepaalt, dat in Finland de meeste koffie ter wereld wordt gedronken, dat espresso nauwelijks cafeïne bevat, dat je met een goede cappuccino moet kunnen rennen en dat filterkoffie (slowcoffee) weer helemaal hip en happening is.

Je leert koffie zetten en je leert je favoriete koffiesmaak (her)kennen. Houd je van een bittere of een zuurdere koffie? Ik (zo blijkt) heb eenwat bittere voorkeur. 

Daarna leer je melk opschuimen, kloppen en walsen en dat dit schuim niet meer is dan uitgerekte melkeiwitten. Erg leuke en leerzame avond!

De eerste vraag die ik stelde was, kan ik bij jullie ook voor een koffie met een plantaardige melksoort terecht? En dat kan. Ze gebruiken hiervoor sojamelk.

Ze bestaan deze maand 1 jaar en hebben er zin in! Iedere oneven zondag van de maand is het singer-songwriter-sunday dan speelt er een artiest in wording vanaf 16:00 uur eigen repertoire, heel leuk.

Binnenkort kun je er ook terecht voor superfoodshakes en sapjes on demand, zoals Joyce ze zelf noemt. Je kiest je eigen favoriete fruit en groenten en vult dit aan met wat superfoods naar keuze. Klaar terwijl u wacht. Goed bezig dacht ik zo. 

                                                                                                                                                      Voor de eerste keer, niet onaardig…toch?
Geniet, Mandy
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord