Ik kreeg laatst op Instagram (KLIK) de vraag hoe ik tegen gluten en tarwe aankijk. Ik dacht, daar kan wel eens een blogje aan wijden. Ik leef zoals de meesten van jullie inmiddels weten, gluten-arm. Dat wil zeggen ik mijd ze zoveel mogelijk, maar ze staan bij ons niet in het nooit-meer-hoekje.
Nu zijn er mensen die absoluut geen gluten kunnen verteren, deze mensen lijden aan de auto-immuunziekte coeliakie. Ik hoor daar (gelukkig) niet bij. Ik heb een aantal cliënten met deze aandoening, en geloof me, dat maakt het (eet)leven een heel stuk ingewikkelder.
Nu lijkt het voor ons allemaal niet heel goed te zijn om regelmatig gluten te eten. Doordat we de gluten moeizaam kunnen verteren, zouden er ontstekingsreacties in je darmslijmvlies kunnen ontstaan. Deze maken de darmvlokken kapot waardoor je darmen op de lange termijn belangrijke voedingsstoffen niet meer goed op kunnen nemen.
Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in granen. Het is het meest aanwezig in de tarwe van tegenwoordig, maar ook in rogge, haver, spelt en kamut. Het zit ook in voedingsmiddelen waar de fabriek granen aan heeft toegevoegd. Denk aan snoep, soep, koek, gebak, sauzen en zelfs in vleeswaren. Op de vleeswaren na (ja echt) staat de rest hier wel in het nooit-meer-hoekje. Ik spreek voor mezelf welteverstaan. Ik merk dat mijn darmen het vooral goed doen op geen tarwe.
Nu is de ene gluut de andere niet 😉 Mensen die gluten-sensitief zijn (zal ik dat zo even noemen?), reageren vaak wel goed op spelt. Deze kunnen we beter verteren, zeker wanneer ze gefermenteerd zijn. Maak daarom eens een zuurdesem brood van spelt (KLIK).
Ik denk dat het bij gluten-gevoeligheid (zo kan ik het ook noemen), dus niet de coeliakie patiënten, ook vaak gaat om de combinatie. In (bijvoorbeeld) een fabrieksbrood vind je naast gluten ook gist en geraffineerde suiker. Dat maakt de vertering alleen maar lastiger en de klachten dus ook groter. Denk aan buikpijn, opgeblazen gevoel, vermoeidheid.
Hier in huis komt zo af en toe weleens speltbrood op tafel, zelf gemaakt. Liefst een desem-speltbrood en anders sowieso zonder gist en suiker. Zo ook deze heerlijke ontbijtmuffins. Gewoon…omdat het af en toe kan binnen de puur en lekker leefstijl. Ze lijken wat op krentenbolletjes. Dus ook lekker om mee te geven aan de kids tijdens schooldagen.
Ingrediënten (12 muffins):
170 gr volkoren-speltmeel (ik kocht dit bij de lokale molenaar)
60 gr havermout (glutenvrij)
2 tl Ceylon kaneel
2 tl bakpoeder (wijnsteen)
¼ tl Keltisch zeezout
1 tl appelazijn
60 ml ahornsiroop
100 ml roomboter (ghee of kokosolie voor een lactosevrije versie), gesmolten
2 (bio) eieren
2 rijpe bananen
1 tl vanille extract
50 gr gojibessen (10 minuutjes laten weken in lauw water)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Mix alle droge ingrediënten goed door elkaar in een royale kom.
Meng de overige ingrediënten: ahornsiroop, eieren, bananen, vanille en roomboter in een andere kom met een mixer tot een mooie egale massa.
Doe het bananenmengsel bij het meelmengsel en meng deze goed dor elkaar. Giet de gojibessen af en knijp ze licht droog. Schep ze daarna door het beslag. Verdeel het beslag over 12 (siliconen) muffin vormpjes.
Garneer eventueel met wat havermoutvlokken.
Bak ze in zo’n 20-22 minuutjes mooi goudbruin en gaar. Ze zijn goed in te vriezen.
TIP: vervang de gojibessen eens door noten, chocolade of rozijnen.
Geniet, Mandy
SV – LV