Boekweitcreme met appel en banaan

Dit prachtig ontbijt kwam ik tegen op het blog van Vegadutchie en het leek me de moeite waard om eens te proberen. Ik had al een tijdje een zak boekweitkorrels staan en tsja…wat doe je daar dan mee want gezond is het sowieso! Dit bleek het juiste om te doen met boekweit. Heerlijk, voedzaam en gegarandeerd geen honger tot aan (tenminste) de lunch!

Boekweit is officieel geen graan maar een ‘pseudograan’ (het behoort niet tot de grassenfamilie) en bevat geen gluten.

Het is een goede bron van mangaan en antioxidanten die tegen vrije radicalen beschermen. Boekweit bevat meer eiwit dan tarwe en heeft een lagere glykemische index van 44. Het eiwit is van hoge kwaliteit met alle essentiele aminozuren. Met name het aminozuur lysine is waardevol, omdat dat weinig voorkomt in andere granen of groenten en goed is voor de celgroei. Boekweit wordt vooral geroemd vanwege het hoge gehalte aan nitrilosides, die een kankerremmende werking hebben. Uit onderzoek blijkt verder dat boekweit weinig effect op bloedsuikerspiegel heeft door chiro-inositol (Bron: World Healthiest Foods).

Het bevat wel fytinezuur maar wanneer je het een nachtje laat weken en daarna goed afspoelt is dit grotendeels afgebroken.

Het originele recept vind je hier .
Ik heb wat kleine aanpassingen gedaan waardoor het recept als volgt is geworden…

boekweit1

Ingrediënten voor 1 ontbijtje:

1/3 cup (78 ml) boekweitkorrels , 1 nacht geweekt in water en afgespoeld
2 tl rauwe boekweit (garnering)
6 el amandelmelk
1 el honing
1 el chiazaadjes
1 el witte cashewpasta
¼ tl speculaaskruiden
1 appel, in kleine stukjes
1 banaan, in plakjes

Bereiding:

Pureer de geweekte boekweit, melk, honing, chiazaadjes, cashewpasta, speculaaskruiden en een halve banaan in de keukenmachine of met de blender.

Schep de helft van de crème in een glas, leg er dan wat stukjes appel en banaan op een schep de rest van de crème erop.

Top af met de rest van de banaan en appel en bestrooi met wat rauwe boekweitzaadjes.

boekweit

Geniet, Mandy
GV – LV – SV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Een aantal jaren geleden had ik veel overgewicht. Ik was ongelukkig met mijn voorkomen en was veel moe. Ik koos voor afslanken met een totaal voedingsprogramma. Ik viel hiermee 37 kilo af.Ik wist natuurlijk maar al te goed dat als ik zou gaan leven zoals ik voorheen deed, ik het lichaam zou krijgen wat ik had (met de daarbij behorende kwaaltjes). 1 ding wist ik zeker, dat wil ik niet meer! Ik ben op zoek gegaan naar een leefstijl die bij mij zou zorgen voor gewichtsbehoud, energie en een goed humeur.

6 reacties

 1. Boekweit bevat geen fytinezuur lees ik overal op internet 😉

 2. Kan nergens boekweitkorrels vinden…. 🙁
  Kan het ook met boekweitmeel?
  Ben benieuwd, het ziet er heerlijk uit….!

  1. Hoi Corien,

   He wat jammer. Je maakt het echt van de hele boekweitkorrel. Bij Ekoland hebben ze het vaak wel. Je kunt er om vragen. Groetjes, Mandy

 3. Dit is een blijvertje, echt heel lekker en vult inderdaad langdurig.

Geef een reactie