Brabantse Ookworst

Minder vlees en meer vezels. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat dit beter is voor onze gezondheid EN ons milieu. Drie Brabantse bedrijven: Cateraar VITAM, De Dutch Quinoa Group en de Heyde Hoeve, bedachten hier iets op. Niet vegetarisch, maar iets er tussenin….

De boeren van de Heyde Hoeve hebben de ambitie het allerlekkerste varkensvlees te leveren, met de best mogelijke zorg voor dier en omgeving. Daar hou ik van! De varkens zijn van het Duroc-ras, en van uitstekende kwaliteit. Het vlees is lekker mals en sappig met een volle, pure smaak. Het Heyde Hoeve varken is verkozen tot Beste Varken van Nederland, op smaak en duurzaamheid!

De drie bovengenoemde bedrijven sloegen de handen ineen, en maakte ook worst, maar dan anders…vandaar de naam: Ookworst. Deze worst bestaat uit minder vlees (70%), en voor 30% uit Nederlandse quinoa. Zelfde beleving, beter verhaal is een slogan. Zo ook: het beste van twee werelden. En ik zou het hier niet herhalen als ik dat niet vond.

Ik kreeg namelijk de vraag van deze inventieve mensen, of ik dit nieuwe product eens wilde proeven. Als echte Brabo zei ik natuurlijk ja tegen dit Brabantse product. En lekker dat ze zijn! Ze bevatten geen onnodige E-nummers. Wel een piepklein beetje dextrose. Maar alles beter dan andere bewerkte worstsoorten.

Ze zijn vooralsnog alleen verkrijgbaar bij Sligro.

We bakten ze op de barbecue en aten ze zo, zonder iets erbij. Ze zijn prima op smaak, en hebben in princiepen niks meer nodig. Maar ik kon het natuurlijk niet laten om er iets leuks mee te doen.

Om het dan maar Brabants te houden, maakte ik er een soort van ‘worstenbroodje’ van. Super snel en simpel!

Ik maakte een dubbele hoeveelheid snelle pannenkoek beslag (KLIK). Ik bakte 2 Ookworstjes in een koekenpan gaar. Ik haalde de darm eraf en sneed ze horizontaal en verticaal doormidden. Dat werden dus 8 stukjes.

Verhit wat (kokos)olie in een koekenpan. Schep er met een juslepel een streep beslag in. Leg hier in het midden, een stukje Ookworst op. Laat even rustig garen, en schep er dan een streepje beslag bovenop. Druk het beslag voorzichtig dicht aan de zijkant met een siliconen spatel, en keer om. Nog even kort bakken en klaar. Zo doe je dat 8 keer. Warm lekker, maar koud ook. Leuk meeneem (picknick) hapje. Dip er eens mee in een ongezoete ketchup…jum!

Geniet, Mandy
LV – GV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Een aantal jaren geleden had ik veel overgewicht. Ik was ongelukkig met mijn voorkomen en was veel moe. Ik koos voor afslanken met een totaal voedingsprogramma. Ik viel hiermee 37 kilo af.Ik wist natuurlijk maar al te goed dat als ik zou gaan leven zoals ik voorheen deed, ik het lichaam zou krijgen wat ik had (met de daarbij behorende kwaaltjes). 1 ding wist ik zeker, dat wil ik niet meer! Ik ben op zoek gegaan naar een leefstijl die bij mij zou zorgen voor gewichtsbehoud, energie en een goed humeur.

Geef een reactie