Broccoli-Bloemkool Pizza (2 porties)

Hoera er is weer zeekraal! De plant die in zout water leeft bevat veel jodium, het stimuleert je vetverbranding en het heeft een ontgiftende werking.

Vooral als je geen of nauwelijks brood meer eet, is zeekraal op je menu een goede manier om voldoende jodium binnen te krijgen. Zeekraal is daarnaast rijk aan vitamine A, B, C, calcium, magnesium, zink en vezels. Het is lief voor de lever en werkt ontstekingsremmend. Echt iets om dus eens te proberen.

Het seizoen loopt vanaf begin mei tot begin september. Je kunt het afspoelen, de harde stukken verwijderen en rauw eten maar even blancheren maakt de smaak iets milder en minder zilt.

Ik vond het wel leuk om het eens op een ‘andere’ manier te gebruiken, als topping op deze groentepizzabodem. (Wat een geweldig goed scrabbelwoord is dit!)

Deze bodem is uiteraard geschikt voor allerlei beleg naar keuze. En alhoewel de bodem niet knapperig is, heeft ie wel een onnut lekkere bite.

Laat de dille uit de bodem wanneer je de pizza niet gaat beleggen met vis. 

Verse basilicum is lekker wanneer je kiest voor bijvoorbeeld chorizo, en champignons en peterselie en bieslook wanneer je er gebakken kipstukjes met avocado op legt.

Een teentje knoflook door de eieren mixen vinden wij ook heerlijk!

Omdat zeekraal van zichzelf zoutig (zilt) is, heb ik bewust niet teveel zout in de bodem gedaan. Wanneer je voor een andere topping kiest, dan kun je gerust ¼ theelepel zeezout gebruiken.

SONY DSC

Bodem (koolhydraatarm):

350 gr bloemkool en broccoli roosjes
3 (bio) eieren
1 el verse dille
2 el kokosmelk
1/8 tl zeezout
1/8 tl zwarte peper
¼ tl uienpoeder
2 el kokosmeel
2 el Psyllium vezels
Garnering:

100 gr Noordzee garnalen
100 gr zeekraal, geblancheerd

Pittige koriander dressing:

2 el homemade mayonaise
1 el kokosmelk
1 tl vers limoen- of citroensap
1 el verse koriander, fijn gehakt
mespuntje Cayenne peper
zwarte peper en zeezout naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak de bloemkool en broccoli roosjes “fijn” in de keukenmachine totdat ze op rijstkorreltjes lijken. Het is ook mogelijk ze te raspen of om het gewoon fijn te snijden. Het maakt niet uit hoe je het doet, zolang de roosjes fijn zijn en lijken op rijstkorrels.
Doe de eieren samen met de kokosmelk, verse dille, zeezout, peper en uienpoeder in een maatbeker en mix dit luchtig.
Schep dit samen met het kokosmeel en de psylliumvezels goed door de groenterijst.
Leg dit op een stuk bakpapier en leg er een stuk bakpapier bovenop. Rol er met behulp van een deegroller een (ronde) plaat van die zo’n 1-1.5 centimeter dik is.
Haal het bovenste bakpakpapier eraf en schuif de onderste met de pizzabodem op een bakplaat de oven in. Bak deze eerst 20 minuutjes. Haal ‘m dan uit de oven. Daarna heb ik een vlakke plaat (in mijn geval een glazen snijplank met nieuw bakpapier) op de pizzabodem gelegd en het zo in 1 keer gekeerd op de bakplaat. Haal het bovenste bakpapier er voorzichtig af, en bak opnieuw voor 10 minuutjes. Daarna heb ik de bodem nog even op een ovenrekje (zonder bakpapier) terug geschoven in de oven met de deur op een kier, tot gebruik.
Spoel de zeekraal af met koud water, droog het schone theedoek, verwijder de harde steeltjes en blancheer ze zo’n 30 seconden in ruim kokend water. Spoel koud af.
Verdeel dit over de pizzabodem en zo ook de Noordzee garnalen. Garneer met de koriander dressing.
Oja, de eetbare bloemetjes die de pizza extra feestelijk maken (vind ik dan), zijn van Bloombites en kocht ik bij Intratuin.
SONY DSC
Kip met avocado variatie
Geniet, Mandy
LV – GV – KA – SV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken.Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven.Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'.Wees welkom.

Geef een reactie