Hoera er is weer zeekraal! De plant die in zout water leeft bevat veel jodium, het stimuleert je vetverbranding en het heeft een ontgiftende werking.
Vooral als je geen of nauwelijks brood meer eet, is zeekraal op je menu een goede manier om voldoende jodium binnen te krijgen. Zeekraal is daarnaast rijk aan vitamine A, B, C, calcium, magnesium, zink en vezels. Het is lief voor de lever en werkt ontstekingsremmend. Echt iets om dus eens te proberen.
Het seizoen loopt vanaf begin mei tot begin september. Je kunt het afspoelen, de harde stukken verwijderen en rauw eten maar even blancheren maakt de smaak iets milder en minder zilt.
Ik vond het wel leuk om het eens op een ‘andere’ manier te gebruiken, als topping op deze groentepizzabodem. (Wat een geweldig goed scrabbelwoord is dit!)
Deze bodem is uiteraard geschikt voor allerlei beleg naar keuze. En alhoewel de bodem niet knapperig is, heeft ie wel een onnut lekkere bite.
Laat de dille uit de bodem wanneer je de pizza niet gaat beleggen met vis.
Verse basilicum is lekker wanneer je kiest voor bijvoorbeeld chorizo, en champignons en peterselie en bieslook wanneer je er gebakken kipstukjes met avocado op legt.
Een teentje knoflook door de eieren mixen vinden wij ook heerlijk!
Omdat zeekraal van zichzelf zoutig (zilt) is, heb ik bewust niet teveel zout in de bodem gedaan. Wanneer je voor een andere topping kiest, dan kun je gerust ¼ theelepel zeezout gebruiken.
3 (bio) eieren
1 el verse dille
2 el kokosmelk
1/8 tl zeezout
1/8 tl zwarte peper
¼ tl uienpoeder
2 el kokosmeel
2 el Psyllium vezels
100 gr Noordzee garnalen
100 gr zeekraal, geblancheerd
2 el homemade mayonaise
1 el kokosmelk
1 tl vers limoen- of citroensap
1 el verse koriander, fijn gehakt
mespuntje Cayenne peper
zwarte peper en zeezout naar smaak
Kip met avocado variatie |
LV – GV – KA – SV