Cashew Bites

Ik houd mijn blogposts over het algemeen luchtig en gezellig. Ik denk zelf dat dit het lekkerst leest, gezien iedereen genoeg heeft aan zichzelf. Maar de laatste tijd loop ik wat te ‘dokteren’. Ik heb heel lang getwijfeld of dat ik erover zou schrijven. Uiteindelijk heb besloten dit wel te doen. Mogelijk dat er mensen zijn die het herkennen en er wat aan hebben.

Ik heb zolang als ik mij kan herinneren buikpijn. Jullie weten inmiddels allemaal dat ik ooit 50 kilo zwaarder was.  Ik had toen al buikpijn. Maar nu met de gezonde leefstijl die ik heb, nog. Ik heb er dagen (en nachten) bij dat de pijn heel heftig is. Daar hoort dan vermoeidheid en hoofdpijn bij. Obstipatie en buikloop wisselen elkaar af. Soms kan ik niet goed slikken, in de winter heb ik ontstekingen in m’n vingers en zo af toe ga ik horizontaal (flauwvallen). Een vriend zij eens: ‘Mandy houdt zich liggend staande in onze maatschappij’. Daar kan ik dan ook weer om lachen.  

Uit dit hele gedoe kwam een paar weken geleden zo’n heel prettig (not) ziekenhuisonderzoek voort. De conclusie van de arts: Een aangeboren, chronische en zeer extreme vorm van Prikkelbaar Darm Syndroom. Mijn darmen deden zo ‘spastisch’ dat het onderzoek vroegtijdig afgebroken moest worden, maar de diagnose kon wel heel duidelijk gesteld worden. Hij zei: ‘Gelukkig zien we dit niet vaak in deze mate’. Klinkt misschien gek, maar een diagnose is wel ‘prettig’ na al die jaren ook al is er niks mee opgelost.

Toen zei hij:’Het komt niet door stress, maar dit kan wel invloed hebben’. ‘Het komt niet door voeding, maar dit kan wel invloed hebben’. ‘Wat dacht je van yoga?’ Dusssss….

Daarnaast blijkt dat mijn darmen geen suikers (ook niet die in fruit) afbreken maar dat het lichaam deze direct opslaat. Vanaf nu dus geen (gedroogd) fruit en pure chocolade meer voor mij. Ik was even verdrietig en had zelfmedelijden. Ik zei tegen m’n wederhelft: “ik weet dat er veel ergere dingen op de wereld zijn en dat zelfmedelijden geen charmante eigenschap is, maar ik heb het nu even wel’.

Is deze aangepaste leefstijl voor altijd? Ik heb vooralsnog geen idee. Toch is hier volop fruit in huis ook al is dit (voorlopig) voor mij verleden tijd. Ik maak met liefde fruit-ontbijtjes en sapjes klaar voor m’n wederhelft. Fruit past uiteraard meer dan prima binnen de Puur en Lekker Leefstijl wanneer je lichaam hier goed op reageert.

Gelukkig gaat geiten- en wat koezuivel en een eitje prima. Ik eet groenten in alle kleuren (wat soms wel, soms niet goed gaat) en kan een stukje biologisch vlees of vis goed verdragen. Rauwe noten en zaden? Geen probleem! De enige 2 zoetmiddelen die ik nu lijk te verdragen zijn stevia en yacon siroop.

Ik ben nog volop zoekende op (de voor mij) nieuwe weg. 

Is het iets wat jij toevallig herkent? Wat werkt er voor jou? Maarrr… ik wil zo af en toe gewoon iets lekkers bij de thee!

Ik heb deze cashew bites dus uit zelfmedelijden ontwikkelt. 😉 Maar het heerlijke hapje is door vrienden en familie (zonder PDS) ook meer dan goedgekeurd.

Deze traktatie is voor alle mensen die om wat voor reden dan ook geen suikers en/of cacao kunnen verdragen en voor iedereen die gewoon op zoek is naar iets lekkers voor bij de thee in plaats van het stukje pure chocolade. 🙂 

Ingredienten voor 10-12 stuks:
100 gr Santen (kokosboter)
60 gr cacaoboter
2 el kokosolie
1 tl vanille extract
snuf Keltisch zeezout
15 ml yacon siroop
60 gr rauwe cashewnoten
Bereiding:
Maal de cashewnoten in de keukenmachine fijn en zet opzij.

Doe verdere ingrediënten (behalve de yaconsiroop) in een vuurvast schaaltje en smelt deze langzaam au bain marie. Haal het van het vuur en schep de fijne cashewnoten en de yacon siroop erdoor.

Vul mini (siliconen) muffinvormpjes met het cashewmengsel. Blijf steeds van de bodem van het schaaltje lepelen want yacon is zwaarder dan de rest van de ingrediënten. Dat maakt het ook zo’n mooie duo hapje qua kleur.
Zet de vormpjes tenminste een half uurtje in de vriezer en klaar is de lekkernij.

Geniet, Mandy
LV – SV – GV – KA

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

2 reacties

  1. Herkenbaar. Ik heb sinds mijn jeugd last van Colitis Ulcerosa, maar nooit keek men naar voedselallergieen ofzo. Ik eet nu lactose (koe) en glutenvrij en neem twee acidophyluscapsules per dag (de Tuinen) en dat gaat aanzienlijk beter!

  2. Veel herkenning in je verhaal al ben ik ook weer heel anders. Ook ik heb een spastische darm maar als ik jouw verhaal lees, bof ik nog enorm! Ik ben nu zo'n twee maanden bezig met bewuster eten. In het begin dacht ik dat wat gezond is, ook direct voor iedereen de beste manier van eten is. Maar dat is het duidelijk niet! Afvallen is niet mijn doel, ik ben nu door mijn gezondere eten wat afgevallen maar dat moet niet meer worden. Omdat ik al sinds ik kind ben last had van snel ''trillerig'' zijn en maar in de cirkel bleef van het oplossen met zoetigheid probeer ik nu al een maand of twee zo suikervrij mogelijk te eten. Ook probeer ik koolhydraat armer te eten. Ik heb nu zelden nog dat ik trillerig ben, zodat ik de eeuwige suikerbehoefte niet meer heb. Heel blij mee. Waar ik nog tegen aanloop is, dat ik goede voedzame maaltijden en tussendoortjes kan blijven maken die ook nog in ons niet zo grote budget passen. Fijn dat er dit soort blogs bestaan! Ik lees je blog met plezier en veel interesse. Groetjes Talitha

Geef een antwoord